Ons werk

VISTA01: embedded beeldverbeteringssoftware

Camera's spelen een veel grotere rol in onze maatschappij dan we soms beseffen. Denk bijvoorbeeld aan de camera's voor bewakingsdoeleinden, in de procesindustrie, de medische wereld en het verkeer. Wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn - bijvoorbeeld bij regen of mist - gaan de prestaties van deze camera's achteruit.

Weliswaar is een moderne camera in staat om tot 4.000 grijstinten te onderscheiden; het menselijke oog komt niet verder dan 80. Dat betekent dat bij slecht weer het contrast verslechtert en de operator suboptimale beelden krijgt aangeboden. Gezien de functies die veel camera's vervullen - bewaking, toezicht, enzovoort - is dit een onwenselijke situatie. Daarom ontwikkelde TNO een real-time ASIC-contrastverbeteraar: de VISTA01. Met de VISTA01 wordt het mogelijk het contrast van zwartwitvideobeelden in het algemeen of gebruikersgedefinieerd - volgens een eigen Area of Interest of AOI - in te stellen.

Dit levert een optimale prestatie onder alle omstandigheden.

Werkwijze VISTA01

Voor elk videobeeld wordt het contrast geëvalueerd met behulp van een grijswaardehistogram. De MOVE-microprocessor leest vervolgens het contrast in het histogram uit en berekent de parameters voor het hogesnelheidsvideopad. De contrastverbeterende algoritmen kunnen door middel van speciale software worden ingesteld voor optimale prestaties onder alle omstandigheden en voor iedere denkbare camera.

Ons werk

Automatic Video Compilation and Analysis System (AVACS)

Het gebruik van cameras om onze maatschappij veiliger te maken is inmiddels wijdverbreid. Er kleven aan dit gebruik echter ook nadelen. Eén daarvan is dat alle videobeelden moeten worden bekeken en geanalyseerd.... Lees verder
Expertise

Intelligent Imaging

Binnen de Intelligent Imaging groep van TNO werken meer dan 40 bevlogen professionals die gespecialiseerd zijn in beeldverwerking, beeldverbetering, beeldanalyse, visuele patroon herkenning en kunstmatige... Lees verder

70 jaar Defensie Onderzoek

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.