Ons werk

XP-DITE - Checkpoint Design Integration and Evaluation

XP-DITE (Accelerated Checkpoint Design Integration Test and Evaluation) ontwikkelt, demonstreert en valideert een passagiers- en outcome gerichte systeembenadering voor het ontwerpen en evalueren van security checkpoints op luchthavens. Dit geeft stakeholders de mogelijkheid een brede set van eisen mee te nemen en de prestaties van het checkpoint te evalueren op security niveau, kosten, snelheid, passagierstevredenheid en ethische aspecten.

XP-DITE zal een set van ontwerp- en evaluatiemethoden ontwikkelen om de XP-DITE aanpak te implementeren. Deze tools worden gevalideerd via testen op twee Europese luchthavens: Schiphol en Manchester. Twee belangrijke onderdelen van het project zijn de design tool en de evaluation tool. De design tool maakt het mogelijk innovatieve checkpoints te ontwikkelen, bestaande checkpoints aan te passen of te voldoen aan combinaties van eisen op systeemniveau, zoals kosten, snelheid, service aan de passagier, security niveau en het voldoen aan de regelgeving en ethische aspecten. De evaluation tool, Shared Evaluation Platform, omvat een gevalideerde set van protocollen en middelen voor het evalueren op systeemniveau van de prestaties van het checkpoint ontwerp. Het Shared Evaluation Platform bevat tools en methodes voor zowel het evalueren van checkpoint ontwerpen op papier als het evalueren van operationele checkpoints.

Gebruik van de XP-DITE resultaten

Voor luchthavens zal XP-DITE een set middelen opleveren die het mogelijk maakt om security checkpoints op luchthavens te ontwerpen en te evalueren op alle relevante prestatie-indicatoren. XP-DITE geeft de luchthavens de mogelijkheid checkpoints te ontwerpen die aan hun individuele operationele behoeften voldoen. Regelgevers krijgen informatie over wat het gebruiken van de systeembenadering betekent voor de prestaties van het checkpoint. De XP-DITE tools kunnen analyses uitvoeren om de implicaties van zowel een nieuwe regelgeving als een nieuwe aanpak en nieuwe technologie te bepalen.
De luchtvaartindustrie krijgt via XP-DITE de mogelijkheid om nieuwe technologieën en innovatieve producten te introduceren omdat deze technologieën en producten en hun prestaties kunnen worden meegenomen in ontwerpen van checkpoints. De resultaten van XP-DITE zullen voor de reizigers leiden tot minder vertraging en een prettig verblijf op de luchthaven, terwijl de veiligheid blijft gewaarborgd.

Relatie met de industrie

Gedurende het project zal het XP-DITE team nauw samenwerking met luchthavens, regelgevers en andere belanghebbenden om zowel eisen aan checkpoints te verzamelen als de resultaten van het werk te verspreiden. XP-DITE is verbonden met initiatieven van de industrie zoals het IATA ‘Checkpoint of the Future’ dat de passagier beter moet faciliteren terwijl het veiligheidsniveau op peil blijft. XP-DITE is ook opgelijnd met ontwikkelingen vanuit de overheid zoals het ‘Risk-based Security’ initiatief van de Amerikaanse Transport Security Administration en het ‘Outcome-focused Risk-Based’ initiatief van het Engelse Department for Transport. XP-DITE maakt deze initiatieven mede mogelijk: het geeft de noodzakelijke tools en methoden voor het ontwerp en de evaluatie van deze nieuwe concepten voor security checkpoints op luchthavens.

Downloads

Drs. Mark van den Brink

Contact

Drs. Mark van den Brink

  • Security
  • Projects
  • Project management
  • Defence
  • International
E-mail

70 jaar Defensie Onderzoek

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.