Met de oplevering van de multi-inzetbare simulator Desdemona verlegt TNO definitief de grenzen van de bewegingssimulatie. Desdemona is een bewegingssimulator, desoriëntatietrainer en geavanceerd onderzoekslab in één. Deze wereldwijd unieke simulator kan worden gebruikt voor onderzoek én voor het nabootsen van complexe situaties waarin gevlogen, gereden of zelfs gevaren wordt.

Vlieg- en rijsimulaties vinden meestal plaats in standaardhexapodsimulatoren. Maar hiermee kunnen echt complexe vliegbewegingen of extreme voertuigbewegingen, zoals terreinrijden, niet precies worden nagebootst. Desdemona (DESoriëntatie DEMONstrator Amst) is een simulator met extra bewegingsmogelijkheden. Ze is het resultaat van een samenwerking tussen TNO en het Oostenrijkse AMST Systemtechnik. In Desdemona worden de voordelen van de hexapod en de centrifuge gecombineerd. De modulair in te richten cabine van Desdemona is gemonteerd op een volledig cardanisch systeem dat rond iedere willekeurige as kan draaien. Het gehele systeem kan 2 meter verticaal en 8 meter horizontaal bewegen op een slede, die ook kan ronddraaien. Door te centrifugeren biedt Desdemona tevens de mogelijkheid om aanhoudende G-krachten te genereren tot maximaal 3G.

Altijd de juiste motion cueing

Een motion cueing-algoritme vertaalt de bewegingsenvelop van een vliegtuig in de corresponderende maar kleinere bewegingsenvelop van de simulator. Desdemona is gebaseerd op Spherical Washout, een eigen innovatief motion cueing-algoritme, dat de voordelen combineert van de conventionele hexapodalgoritmen en Dynamic Flight Simulation. Desdemona is oorspronkelijk ontworpen voor onder meer onderzoek en training op het gebied van ruimtelijke desoriëntatie en menselijke bewegingswaarneming, voor R&D in motion cueing, en voor geavanceerde vliegsimulatie. Desdemona is echter veel breder toe te passen, zoals in de militaire, burger- en kleine luchtvaart, de ruimtevaart, de scheepvaart en de automotive industrie. Ook de farmaceutische industrie en fabrikanten van achtbanen zullen baat hebben bij de mogelijkheden die Desdemona te bieden heeft.

Downloads

Contact

Prof. dr. Adelbert Bronkhorst

  • Defensie
  • Militair
  • Human Factors
  • Gedrag
  • Interface