TNO is al tientallen jaren actief op het gebied van ballistisch onderzoek. Klanten van ons laboratorium voor Ballistisch Onderzoek zijn onder meer het Nederlandse Ministerie van Defensie, buitenlandse ministeries van defensie, de internationale defensie-industrie en toeleveringsbedrijven.

We voorzien deze partijen van enabling technologie van wereldformaat voor ballistische bescherming en certificeren producten en materialen. Testen gebeurt volgens internationaal  normen zoals STANAG (NAVO), MIL, VPAM, CEN en NIJ. Het lab is ISO/IEC 17025 geaccrediteerd en heeft ook het NEN-EN-ISO 9001:2008 management certificaat.

Het lab bevat een target bunker waar allerlei soorten vuurwapens, munitie en explosieven te testen zijn. Wij kunnen zowel de uitwerking van het projectiel of explosief bekijken als de interactie met een beschermingsmateriaal. Verder zijn er drie “indoor” schietbanen om uiteenlopende klein kaliber projectielen en wapensystemen te testen.

Naast defensie, komt het steeds vaker voor dat wij samen werken met fabrikanten van ramen, deuren en (rol)luiken die zoeken naar een constructie die zowel inbraakwerend als kogel- en/of explosiewerend is. Een inbraakwerende constructie is niet per definitie gelijk aan een kogel- en/of explosiewerende constructie. De eisen aan de constructie en de vorm van de bescherming zijn verschillend. Daarom werken SKG-IKOB en TNO samen om fabrikanten te ondersteunen in het voortraject dat leidt tot het uitvoeren van de beproeving. In dit traject wordt de vraag gesteld of de gekozen oplossing voor inbraakwerendheid ook naar verwachting de juiste voor kogel- en/of explosiewerendheid is.

De experimenten leggen we vast met hoogwaardige instrumenten met een ongekende precisie:

  • Multiple X-ray pulsers (t/m 1200 kV)
  • Shimadzu high speed video camera (1 miljoen fps met 100 frame capaciteit)
  • IMACON ultra high speed camera’s (100 miljoen fps met 8 frame capaciteit)
  • hoge snelheid camera’s om 3D deformatie en belasting te meten (9800 fps)

Uniek is de combinatie van hoge snelheid camera’s met een röntgenbron. Omdat röntgen geen licht of rook waarneemt, bevatten de gecombineerde beelden tot op de miljoenste seconde informatie over explosies of de inslag van een projectiel en de impact daarvan op en de respons van het beschermingsmateriaal.

Dit korte filmpje toont hoe TNO in samenwerking met private en publieke partners innovaties op ballistisch gebied tot stand brengt. Het is een voorbeeld hoe wij inspelen op urgente operationele behoeften van opdrachtgevers.

Bereikbaarheid

Het LBR Lab is goed te bereiken en ligt direct aan de rijkswegen A12 en A4 bij het Prins Clausplein bij Den Haag. Vanaf vliegveld Amsterdam circa 40 auto-minuten en vanaf vliegveld Rotterdam-The Hague circa 10 auto-minuten.

Locatie Den Haag - Ypenburg

Ypenburgse Boslaan 2
2496 ZA Den Haag

Contact

Dr. ir. Louk Absil