Aan het maken van opnamen tijdens ballistische testen met hoge snelheid camera’s heeft TNO een extra informatiebron toegevoegd: het gebruik van röntgenfoto’s. Het instrument, High-Speed X-ray (HSX) is uniek in de wereld en legt met ongekende nauwkeurigheid vast wat de impact van bepaalde projectielen is op uiteenlopende materialen. Bedrijven kunnen hiermee hun materialen en producten beter en sneller vernieuwen.

“We brengen hier het beste van twee werelden samen”, zegt Business Developer Ballistisch Onderzoek  Boy Kodde van TNO. “Voor het maken van opnamen van inslagen en explosies beschikten we al over geavanceerde ultra high-speed camera’s die tot een miljoen beelden per seconde kunnen maken. Die combineren we nu met een röntgenbron die tijdens de opname permanent open staat . Röntgen neemt geen licht of rook waar tijdens de explosie, waardoor de gecombineerde beelden veel meer en nauwkeuriger informatie bevatten dan ooit tevoren.”

Nauwkeuriger testen

Bedrijven die beschermende materialen en producten maken tegen vuurwapens en explosies kunnen nu veel gedetailleerder en preciezer onderzoek  uitvoeren. Waar eerst series tijdrovende testen nodig waren om met röntgenfoto’s de impact te kunnen vaststellen, volstaat nu één experiment. De gecombineerde beelden zijn gefilterd van lichtflitsen, rook en rondvliegende deeltjes. Er is heel precies te zien wat er gebeurt als bijvoorbeeld een kogel beschermende kleding, een helm of pantser van een voertuig binnendringt. Die informatie is uiterst waardevol om materialen, of nieuwe combinaties daarvan, te ontwikkelen voor een betere  bescherming.

Diagnostische informatie

TNO gebruikt de data van de opnamen om de eigen rekenmodellen te verrijken en verbeteren. Daarmee zijn weer geavanceerder simulaties uit te voeren.
Voor bedrijven levert het 'door materialen heen kunnen kijken' nauwkeurige diagnostische informatie op, waarmee zij hun producten kunnen optimaliseren. Dat is vooral van belang om nieuwe materialen en combinaties te testen.

Niet eerder vertoond

Er wordt al veel geëxperimenteerd met keramiek en kunststoffen. Het keramiek, hard materiaal, is dan bedoeld om een projectiel zo goed mogelijk tegen te houden, terwijl de kunststof eronder het voorwerp opvangt. De HSX-beelden laten nauwkeurig zien hoe die materialen zich gedragen onder die omstandigheden. De conclusie van een test kan zijn dat materiaal verbeterd moet worden, of dat misschien een derde materiaal  nodig is. De inslag, en wat er vervolgens gebeurt met het projectiel en beschermingsmateriaal is haarscherp te volgen. Dat is niet eerder vertoond. Een uniek diagnostisch systeem om in materialen te kijken terwijl het projectiel gestopt wordt.

Inmiddels heeft TNO het HSX-systeem medio juni gedemonstreerd tijdens de tweejaarlijkse internationale defensie expo Eurosatory. Bedrijven uit verschillende landen gaven aan met HSX nieuwe kansen te zien hun eigen onderzoek naar beschermingsmiddelen te verbeteren en te versnellen.

Wilt u meer informatie over ons unieke HSX-systeem om uw eigen innovaties te versnellen? Neem dan contact op met Boy Kodde.

Downloads

Contact

Dr. ir. Louk Absil