Ze zijn licht, makkelijk verkrijgbaar en dodelijk: de vanaf de schouder af te vuren rocket propelled grenades (RPG), ontworpen om tanks uit te schakelen. TNO experts ontwikkelen effectieve methoden en materialen om onze militairen en ambassades bescherming te bieden tegen dit wapen. Defensie, maar ook bedrijven die zich toeleggen op beschermende producten, laten deze testen in onze unieke faciliteiten.

Concreet heeft dit geleid tot een speciaal net, waarvan TNO het concept en materiaal ontwikkelde. Nu wordt dit net vervaardigd door een Nederlands bedrijf. Het vangt een RPG projectiel op en maakt door een bijzondere constructie de ‘shaped charged’ werking direct onschadelijk. Het net vervormt het projectiel dusdanig dat er kortsluiting ontstaat. Dat voorkomt het afvuren van de vernietigende gevormde lading (koperen straal) die met zevenduizend meter per seconde op het doel afgaat. Het innovatieve net beschermt sinds enige tijd militairen op buitenlandse missies en ambassades in risicovolle gebieden.

Internationale belangstelling

“Het is een mooi voorbeeld van samenwerking in de gouden driehoek tussen Defensie, de kennis van TNO en het innovatieve vermogen van ons bedrijfsleven. Maar ook veel buitenlandse krijgsmachtonderdelen en bedrijven doen regelmatig een beroep op onze kennis en faciliteiten, die internationaal uniek zijn”, vertelt Boy Kodde, die bij TNO verantwoordelijk is voor business development van ballistisch onderzoek.

Beschermen en onschadelijk maken

In het ballistische lab van TNO bevindt zich een bunker waar allerlei soorten vuurwapens, munitie en explosieven zijn te testen op hun uitwerking, en op ballistisch beschermende materialen en producten. TNO treedt tevens op als onafhankelijk certificeringsinstituut. Het testen van munitiesystemen als RPG’s gebeurt in de bunker over een afstand van ruim vijftig meter. Dat kan zowel in live situaties als in statische opstellingen. Het kunnen afschieten van RPG’s heeft een tweeledig doel: vaststellen wat het effect is op uiteenlopende beschermingsmaterialen en tevens methoden ontwikkelen om RPG’s zelf onschadelijk te kunnen maken.

Tot op de miljoenste seconde

Tijdens de testen leggen high-speed camera’s en röntgenapparatuur exact vast wat er tot op de miljoenste seconde en millimeter gebeurt wanneer het projectiel het doel raakt: welke vervorming treedt op, hoe reageert het materiaal of combinaties van materialen, onder welke hoek en met welke snelheid komt het projectiel aan?

Bent u leverancier van beschermende producten als bepantsering of kleding en wilt u die laten testen? Of wilt u bij de aanschaf van zulke materialen weten of ze voldoen aan de eisen die u stelt? Neem dan contact op met Louk Absil.

Downloads

Contact

Dr. ir. Louk Absil