Gedurende de laatste decennia vinden er nauwelijks revolutionaire ontwikkelingen plaats in beschermingsconcepten. Materialen zoals pantserstaal, composieten en keramiek worden traditioneel gebruikt in militaire platformen en persoonlijke beschermingsprodukten om bescherming te bieden tegen allerlei dreiging. Echte 'game changing' ontwikkelingen in technologie vinden nauwelijks plaats.

De uitdaging is om lichtere beschermende materialen, componenten en produkten te ontwikkelen, die goedkoper zijn om te produceren en die het liefst ook nog betere beschermingsprestaties leveren. TNO gaat deze uitdaging aan door vernieuwende innovaties te introduceren. Het slim combineren van low-end materialen, zoals staal en polymeren, leveren unieke beschermende eigenschappen op die goed toepasbaar zijn op allerlei platformen. TNO heeft kennis van het hoog-dynamische gedrag van materialen en beschermingsconcepten onder een belasting (bijvoorbeeld door blast, fragmenten en projectielen) . Onze theoretische kennis en zelf ontwikkelde engineering modellen en numerieke rekenmodellen kunnen wij combineren met met unieke experimentele faciliteiten en hoogwaardige diagnostiek. Daarmee ondersteunen wij het Ministerie van Defensie met het opstellen van realistische functionele en technische eisen aan beschermingsprodukten en kunnen wij de industrie ondersteunen met de ontwikkeling ervan.

Daarnaast ondersteunen wij het Ministerie van Defensie met het opstellen van NAVO-standaarden voor het vaststellen van de prestaties van beschermingsprodukten. In ons unieke Labroratorium voor Ballistisch Onderzoek zijn we in staat om kwalificatietesten uit te voeren volgens alle gangbare standaarden, zoals STANAG, MIL, VPAM, CEN en NIJ. Onze kennis en kunde heeft geleid tot innovatieve beschermingsproducten zoals transparant pantser en hoogwaardig keramiek voor kogelwerende vesten.

Downloads

Contact