Ons werk

Geïntegreerde zonnepanelen: voor elk oppervlak energie

Voor de transitie naar een duurzame energie voorziening zullen we alle beschikbare oppervlakken moeten benutten voor energieopwekking. Daken en façades zijn hiervoor uitermate geschikt. ECN part of TNO ontwikkelt samen met partners technologieën voor geïntegreerde zonnepanelen, om de esthetische inpasbaarheid van zonnepanelen te verbeteren en te onderzoeken hoe we producten kunnen maken van elke vorm, maat en kleur zonder in te leveren op veiligheid, efficiency en betrouwbaarheid.

Nederland heeft ruim 2000 km2 aan daken en façades, waarvan een aanzienlijk deel goed te benutten is voor energieopwekking. Hiervoor zijn producten nodig die naadloos integreren zonder de esthetische waarde en architectuur aan te tasten. Energieneutraal of zelfs positief bouwen zal een enorme groei door gaan maken wat geweldige kansen biedt voor de Nederlandse kenniseconomie en de maakindustrie. Energieopwekkende bouwelementen of speciaal op maat gemaakte zonnepanelen zullen in de komende jaren vanuit een nichemarkt uitgroeien tot volwassen producten en een significante bijdrage gaan leveren aan de energievoorziening in Nederland.

technologieën voor geïntegreerde zonnepanelen

ECN part of TNO heeft een uitgebreid portfolio aan technologieën en expertises die bedrijven kan helpen een esthetisch en inpasbaar zonne-product verder te ontwikkelen. Platforms die ECN part of TNO daarvoor gebruikt zijn standaard silicium cel technologie, back contact si cel technologie, tweezijdige zonnecellen, CiGS en PSC dunnefilm technologie, ALD barrieretechnologie, Dunne film Integratietechnologie …  

ECN part of TNO is uw partner voor onderzoek en ontwikkeling rondom:

  • Vorm en maatvrijheid
  • Kleur en print
  • Elektrische systeemintegratie en opslag
  • Integratie in (bouw) elementen en objecten
  • Betrouwbaarheid van zonnepanelen en elementen
  • Opbrengst modelering en bepaling
  • Zonnepaneel materialen
  • Duurtesten en demonstratie.
Contact

Peter Blokker

  • PV Modules & Applications
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.