Dr. Jan Willem Wagenaar
- wind
- LiDAR
- Power performance
- Measurements
De windindustrie is voortdurend op zoek naar de hoogste kwaliteit en de meest betrouwbare metingen. Deze zijn bijvoorbeeld nodig om een nieuw windturbineprototype te certificeren, om de prestaties van een werkende windturbine te valideren, om een solide business case voor windturbineparken op te bouwen, enz. Hoge kwaliteit metingen worden bereikt door standaardisatie, die ervoor zorgt dat de toegepaste methodologie is geaccepteerd, volledig en herhaalbaar. De International Electrotechnical Commission (IEC) publiceert normen die relevant zijn voor de windindustrie (serie IEC 61400) en ECN part of TNO werkt volgens deze normen.
Om te waarborgen dat ECN part of TNO werkt volgens de IEC normen, is het ISO 17025 geaccrediteerd door de Nederlandse accrediteringsraad: Raad voor Accreditatie (RvA). Daarnaast is ECN part of TNO een erkend IEC Renewable Energy testlaboratorium (IEC RE TL) voor energieprestaties en mechanische belastingen. Dit nieuwe, internationale kader verzekert de technische competenties van de deelnemende testlabs door middel van peer assessment en operationele documenten in aanvulling op de IEC-normen. ECN part of TNO is stichtend lid van MEASNET, een netwerk van meetinstituten. Deze organisatie is een forum voor diepgaande discussies over technische kwesties en organiseert round robin gesprekken over de gestandaardiseerde metingen.
ECN part of TNO voert energieprestatiebeoordelingen uit in het certificeringsproces en voor het valideren van waargenomen onderprestaties van operationele windturbines. Relevante normen zijn de onlangs gepubliceerde IEC 61400-12-1; 2017 (editie 2), waarin het gebruik van meteorologische masten en op de grond gebaseerde LiDAR's wordt beschreven, en de IEC 61400-12-2, waarin het gebruik van nacelleanemometrie wordt beschreven. Daarnaast zijn er de exploitatiedocumenten van IECRE WE-OMC, de richtlijnen van MEASNET en van de "Fördergesellschaft Windenergie Technische Richtlinien (FGW TR) Teil 2" en "Teil 5", met name voor de Duitse markt. ECN part of TNO heeft ervaring met het kalibreren van nacelle LiDARs en het gebruiken ervan voor energieprestaties, die binnenkort zullen worden opgenomen in de IEC standaarden.
Voornamelijk gerelateerd aan het certificeringsproces voert ECN part van TNO mechanische belastingsmetingen uit volgens IEC 61400-13; 2015 om de structurele respons van de bladen, hoofdschacht en toren op de omgevingswind te beoordelen.
Voor de beoordeling van het lokale windpark op (offshore) windparkontwikkeling voert ECN part of TNO windmetingen uit. Meteorologische mastopstelling, -montage en -metingen worden uitgevoerd volgens IEC 61400-12-1. Evenzo worden op de grond gebaseerde LiDAR- en drijvende LiDAR-metingen uitgevoerd volgens de kalibratiespecificaties van respectievelijk IEC 61400-12-1 (bijlage L) en de Carbon Trust OWA-routekaart voor het commerciële gebruik van drijvende LiDAR-systemen.
ECN part of TNO is uw vertrouwde partner voor metingen op het gebied van windenergie.