Geo Energy: veilige en milieuvriendelijke energiewinning uit de bodem

De vraag naar grondstoffen waaronder olie en gas wordt steeds groter, ook in Nederland. Tegelijkertijd wordt het meer en meer belangrijk om de milieubelasting van het boren naar gas en olie zoveel mogelijk te minimaliseren. TNO onderzoekt daarom niet alleen wat er precies in de Nederlandse bodem zit maar vooral ook hoe we dat er efficiënt, veilig en milieuvriendelijk kunnen uithalen.

Zoeken naar aardgas en olie

Efficiënter en met minder last voor milieu en omgeving meer olie en gas winnen, daar werken wij aan. Wij kijken daarbij steeds vaker naar onconventionele bronnen op lastig toegankelijke plekken. Met onze gepatenteerde revolutionaire fiber optische sensortechnologie kunnen we onder de meest extreme omstandigheden zoals hoge temperatuur en druk in olie- en gasputten componenten meten in de olie en gas stroom. We proberen ook meer gas uit bestaande velden te halen door bijvoorbeeld CO2 of N2 in het veld te injecteren. Deze techniek wordt inmiddels in Nederland in een aantal pilots  toegepast en heeft wereldwijd interesse gewekt.

CO2 uitstoot afvangen en opslaan

Voor energiebedrijven die in de toekomst moeten betalen voor de uitstoot van CO2, kan het interessant zijn bij te dragen aan de ontwikkeling van Carbon Capture en Storage. Met deze CCS techniek vangen we de schadelijke kooldioxidegas af die vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit gas kan ondergronds opgeslagen worden of nuttig gebruikt, bijvoorbeeld in de kassen of voor CO2-EOR. Zo leveren we samen een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. En energiebedrijven kunnen er flinke kosten mee besparen.

Geothermie

Tuinders en landbouworganisaties zien veel potentie in geothermie. Met deze techniek zetten we de warmte uit de bodem rechtstreeks in bij bijvoorbeeld stadsverwarming of voor verwarming in  kassen. Het kan behoorlijk in kosten schelen omdat er geen gas hoeft te worden ingekocht voor de verwarming. En het is veel beter voor het milieu dan gasgebruik vanwege de beperkte CO2 uitstoot.

Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van Geo Energy? Lees dan hieronder verder of neem contact met ons op.

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.