Ons werk

Adviesdiensten voor de olie-industrie

TNO's business unit Geo-Energie is gespecialiseerd in toegepaste onderzoeks- en adviesdiensten voor de olie- en gasindustrie, uiteenlopend van grote oliemaatschappijen tot overheden. Onze uitstekende reputatie op het gebied van technisch advies en onze ervaring met toegepast onderzoek garanderen innovatieve oplossingen. TNO is ook de belangrijkste adviseur voor de Nederlandse overheid bij verlenen van vergunningen voor exploratie en productie.

Onder onze mensen vindt u geowetenschappers, ingenieurs, wiskundigen en economen met uitgebreide expertise op het gebied van toegepast onderzoek en praktijkstudies. Daarmee kunnen wij de ontwikkeling van olie- en gasvelden optimaliseren en verbeteren. Een van onze sterkste punten is de kennis die we overdragen op onze klanten. Wij behoren tot de marktleiders op het gebied van geïntegreerde studies, ondergrondse gasopslag, bodemdaling door winning, warmtestromingsmodellen, biostratigrafie en data-assimilatie algorithmen voor "history matching". Onderzoeken kunnen door TNO-teams in Nederland worden uitgevoerd, maar ook op basis van detachering op de locatie van de klant (ook via virtueel aangestuurde samenwerking tussen klant en TNO). Onderzoeken lopen uiteen van seismische interpretatie, reservoirkarakterisering, petrofysica, bekken- en 3D-modellen voor reservoirsimulatie, biostratigrafie en putcorrelatie, veldontwikkelingsplannen, tot ondergrondse gasopslag, bodemdaling, economische evaluatie en risicobeheer.

Goede bedrijfsvoering

De geologische/geofysische interpretatie door TNO betreft niet alleen analyse en modellering, maar ook de beoordeling van exploratie en productie vanuit commercieel oogpunt. Ons team Economie & Risicobeheer beoordeelt projecten vanuit een economisch perspectief, waaronder netto contante waarde, rendement, break-evenpunt en terugverdientijd. Onze Business Proces Re-engineering experts geven een beoordeling van exploratielicenties, een evaluatie van onzekerheden, "best practices", relaties tussen bedrijven en overheid, en cursussen. Doordat TNO de officiele beheerder is van de database van de Nederlandse ondergrond, kunnen we u helpen uw database te beheren en databases ontwerpen voor bedrijven en overheden.

De beste know-how

TNO heeft uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van bodemdaling als gevolg van gaswinning en het team petrofysici van TNO bezit grote vakkundigheid in geologische/petrofysische interpretatie. Onze reservoir-ingenieurs met gemiddeld zo'n 20 jaar ervaring hebben een schat aan ervaring opgebouwd en zij kunnen u daardoor helpen uw technische oplossingen voor productieproblemen naar een hoger niveau te tillen. Reservoirsimulatie wordt uitgevoerd met behulp van commerciële programmatuur of eigen programmatuur van de klanten / of programmatuur van TNO.TNO heeft ruime ervaring op het gebied van EOR, veldontwikkelingsplannen, complexe lithologieën en breukreservoirs en op het gebied van gasreservoir-ontwikkeling, van lage-druk zwavelarm gas tot gas-/condensaatreservoirs en reservoirs met een lage zuurwaarde, hoge druk en hoge temperatuur.

Contact

Dr. ir. René Peters

  • Gas
  • LNG
  • Transitie
  • Offshore Energie
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.