Ons werk

GeoTool: de geologische wereld onder onze voeten

Met de opkomst van gratis 3D-toepassingen zoals Google Earth, is het mogelijk geworden 3D-objecten in een zeer gedetailleerde geografische context te plaatsen. Het was een grote uitdaging om op basis van Google Earth een techniek te ontwikkelen waarmee de 3D geologische gegevens heel 'natuurlijk' in de geografische context kunnen worden geplaatst.

De toepassing is zeer gebruiksvriendelijk, flexibel en toegankelijk ontworpen. Met betrekking tot volumetrische 3D geologische modellen is de toepassing geschikt voor volumetrische geologische laagmodellen, gedefinieerd via diepterasters van horizons, wat goed past bij sedimentbekkens. De toepassing kan deze modellen importeren van verschillende kartografische projectiesystemen en ze projecteren in de lengte- en breedtecoördinaten van Google Earth, zodat gegevens van de hele wereld kunnen worden gepresenteerd. Daarnaast kan het eenvoudig worden aangepast voor het importeren en delen van verschillende 3D-formaten, zoals breuken, putten en mijnschachten. Daardoor kan de toepassing eenvoudig worden aangepast voor andere soorten gegevens, zoals de kartering van het Zuidelijk Perm Bekken Atlas project en geologische modellen die in kaart zijn gebracht door de Geological Survey of the Netherlands.

Hoe het werkt

Nu kan iedereen eigen 3D laagmodellen van sedimentbekkens construeren met eigen rastergegevens die zijn geëxporteerd uit verschillende geografische programma's (ArcGIS, Petrel...). De gegevens kunnen in verschillende formaten worden geimporteerd, bewerkt, herschikt en geëxporteerd als een standaard 3D-bestand in BinManager. Dit bestand kan dan worden bekeken in de TNO 3D Viewer of in Google Earth met GeoMAX en als bitmap. Deze technologie is bijvoorbeeld toegepast in het Zuidelijk Perm Bekken Area (SPBA) project, een samenwerking tussen verschillende Europese Geological Surveys, waarin een uitgebreid overzicht wordt gegeven van 150 jaar olieonderzoek in dit bekken. Een belangrijk resultaat is een uitgebreide karteringsdatabase, met een 3D geologisch model van het SPBA gebied, overzichten van gas- en olievelden, en putgegevens. Het NET ontwikkelplatform is gekozen vanwege de compatibiliteit met Google Earth en vele andere 3D platforms.

Aan de verwachtingen voldaan

Tot nu toe heeft de toepassing aan de verwachtingen voldaan. Het is mogelijk nauwkeuriger doorsneden te tekenen van elke dataset. Voor het genereren van doorsneden bemonstert de webservice de gegevens met een bepaalde resolutie, verzamelt de vereiste binaire gegevens (zonder ooit het bestand te laden) en rijgt ze aan elkaar als een "veelhoek" met geologische informatie. De gemaakte doorsneden verschijnen als raster bitmaps geprojecteerd op een geografisch 3D polygoon in Google Earth. Naast een methode voor het afbeelden van de doorsneden in Google Earth, is een aparte toepassing ontwikkeld voor het beheer van 3D modellen in de binaire formaten die TNO gebruikt voor de webservice. Het belang van de toepassing op het gebied van geografische technologie en voorlichting is duidelijk; het is aangepast aan de internetversie die volledig kan worden bestuurd met verschillende parameters die worden opgegeven in de zoekvraag.

Dr. Michiel van der Meulen

Contact

Dr. Michiel van der Meulen

E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.