Ons werk

Human factors

Wat hebben een gesimuleerde ruimtemissie naar Mars, een experiment voor de binnenvaart in Europa en het ontwikkelen van een nieuwe generatie onderzeeërs voor de Amerikaanse marine met elkaar gemeen? TNO wordt ingeschakeld om nieuwe technologieën te ontwikkelen die het waarnemen, beslissen en handelen van bemanningen optimaliseren.

TNO-experts op het gebied van human factors zijn bij tal van maritieme projecten in binnen- en buitenland betrokken. Het Nederlandse TNO is de enige niet-Amerikaanse partij in een select gezelschap van wetenschappers en bedrijven die de US Navy kennis levert om concepten voor hypermoderne onderzeeërs te ontwikkelen.
De Amerikanen wisten namelijk wat TNO voor de Koninklijke Marine had gerealiseerd: het halveren van de bemanning door een intelligente manier van organiseren, een andere bedrijfsvoering en totaal nieuwe concepten voor samenwerking en inrichting.

Nieuw concept: 'Shore support'

In Europees verband heeft TNO een nieuw concept bedacht: 'Shore support'. Regelgeving verbiedt dat kustvaarders zonder machinist varen. Nederlandse maritiem officieren zijn echter zo opgeleid dat ze die taak, die op moderne schepen weinig tijd kost, erbij kunnen doen. TNO onderzoekt in de praktijk de nieuwe manier van werken. Werkdruk aan boord, veiligheid, vermoeidheid en plezier in het werk worden permanent geregistreerd. Deelnemende Nederlandse reders zijn om uiteenlopende redenen enthousiast.

Het wetenschappelijk onderzoek door TNO in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waarbij zes astronauten in Moskou 520 dagen in volledige isolatie aan tal van experimenten worden onderworpen, kan ook interessante gegevens opleveren voor de maritieme en offshore sector. Het gaat er steeds om dat groepen mensen in zeer uiteenlopende omstandigheden beter samenwerken en presteren.

Dr. Wilfried Post

Contact
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.