Ons werk

Anti-fouling en low friction coatings

De juiste oppervlaktebehandeling of coating verbetert de efficiency van procesinstallaties. TNO heeft op dit gebied ruime ervaring en specifieke technologieën in huis. TNO kan u advisereren over verbeteringen in uw situatie of in opdracht toepassingsgericht onderzoek uitvoeren.

Interactie met de omgeving vindt plaats aan het materiaaloppervlak. Eigenschappen hiervan, zoals de chemische samenstelling en de structuur, zijn van invloed op deze interactie en bepalen onder andere de frictiecoëfficiënt of de aangroei van micro-organismen. Door modificatie van het oppervlak of door het aanbrengen van een coating kunnen deze oppervlakte-eigenschappen worden aangepast.

Low friction coatings

Met behulp van coatings en oppervlaktebehandelingstechnieken wordt wrijving verminderd. Toepassingen zijn de binnenkant van pijpleidingen voor het verminderen van de drukval en het verminderen van de wrijvingsweerstand in kogellagers. Momenteel werkt TNO aan een ultradunne coating die vanuit de gasfase kan worden aangebracht in bestaande pijpleidingen. Hiermee kan een pijpleiding op zeer efficiënte wijze van binnenuit worden gecoat om de drukval te verminderen.

Anti-fouling

Door aangroei van vuil en micro-organismen in procesinstallaties (warmtewisselaars, pijpleidingen etc.) ontstaan energieverliezen, neemt warmteoverdracht af en neemt de kans op corrosie toe. Een nieuwe benadering is het nanostructureren van oppervlakken. TNO heeft een coating ontwikkeld op sol-gel basis die een nanogestructureerd oppervlak geeft. Dit effect beperkt de aanhechting van algen en zeepokken zonder dat daarbij schadelijke chemicaliën worden afgegeven. En materiaal dat toch aan weet te groeien, wordt een stuk eenvoudiger weer verwijderd door stroming langs het oppervlak De coating vormt een glasachting, slijtvast oppervlak. Hierdoor wordt een duurzaam effect bereikt in procesinstallaties.

ECN part of TNO

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.