Ons werk

Biostratigrafie

Bij biostratigrafisch onderzoek gaat het om de reflectie van de ontwikkeling van het leven op aarde in gesteente. Het Geobiologie Team bestudeert microfossielen. Hiermee kunnen de eigenschappen van gesteente en hun onderlinge relaties in ruimte en tijd worden vastgesteld.

De merendeels palynologische indicatoren (bv. dinoflagellaatcysten, sporomorfen en chitinozoa) worden ingezet voor datering en correlatie van gesteentelagen, maar ook nieuwe toepassingen zijn ontwikkeld zoals kiezelindicatoren (fytolieten). Ondanks het gebruik van geologische modellen en 3D seismiek in de exploratie en productie van olie en gas is biostratigrafische controle noodzakelijk. De biostratigrafische expertise van TNO stelt oliemaatschappijen in staat om hun geologische modellen met nauwkeurige gegevens over ouderdom en paleomilieu te preciseren.

TNO heeft een aantal innovatieve tools ontwikkeld die het mogelijk maken om olie- en gasreservoirs beter en effectiever te kunnen exploiteren. Het biosteering-concept is een werktuig om boorkoppen in lithostratigrafisch gecompliceerde boortrajecten te sturen en zo kostbare en foutieve boringen te voorkomen. Het Palynomorph EcoGroup (PEG) model en de Automated Palynodebris Analysis (APA) techniek zijn geconcipieerd voor de beschrijving van paleomilieu veranderingen in geologische tijd. Een ander uitdagend project is de ontwikkeling van een fytolietenstratigrafie in het Rotliegend. Alle genoemde tools zijn succesvol ingezet voor verschillende klanten.

Downloads

Drs. Dirk Munsterman

Contact

Drs. Dirk Munsterman

  • stratigrafie
  • biostratigrafie
  • geobiologie
  • facies
  • klimaat
E-mail

ECN part of TNO

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.