Ons werk

Levensduurvoorspelling van materialen in systemen

Levensduurvoorspelling is essentieel voor een efficiënt en betrouwbaar functioneren van systemen, vooral wanneer deze opereren in extreme condities zoals onder hoge temperaturen en drukken en met agressieve vloeistoffen en gassen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de proces-, automobiel- en luchtvaartindustrie.

Daarnaast kan de efficientie van een systeem in de operationele fase verslechteren of falen. Analyse en voorspelling van het degradatie- en faalgedrag levert essentiele informatie voor productverbeteringen. TNO is een onafhankelijk instituut. Zij bezit brede en specialistische kennis op gebied van materialen, chemische en mechanische degradatie mechanismen van materialen, schade- en faalgedrag van materialen, tribologie, materiaalkarakterisatie, verwerkingstechnieken en ontwerpen. Door middel van unieke experimentele opstellingen, state-of-the-art analyse apparatuur en geavanceerde simulatiemodellen kunnen wij de prestatie en levensduur van systemen in groot detail bekijken. Daarmee gaan we verder dan de ingenieurbureaus en testhuizen.

Testmethoden

De levensduur van materialen in systemen kan onder andere beproefd worden met behulp van verschillende testmethoden zoals de Accelerated Lifetime Test (ALT) en de Multiple Environment Over Stress Test (MEOST). Een voorbeeld hiervan is een testopstelling waarmee de levensduur wordt bepaald van een systeem onder invloed van hoge temperaturen, drukken, en omgevingsinvloeden zoals waterstof (H2), koolstofmonoxide (CO) en waterstofsulfide (H2S). De testen met waterstofsulfide zijn uniek in de Benelux. Voor de analyse van degradatie van materialen worden apparatuur zoals X-ray Diffraction (XRD) en Scanning Electron Microscope (SEM) gebruikt. De analyse technieken worden ook veelvuldig toegepast bij analyse van schadegevallen.

Services van TNO

TNO kan u helpen bij:

  • Het definiëren van de systeemfuncties en de vertaling hiervan naar de technische specificaties en eisen
  • Het selecteren van materialen welke een efficiëntere en/of goedkopere en/of betrouwbaardere systeem prestatie opleveren
  • Het ontwikkelen of selecteren van een verwerkingsproces
  • Het optimaliseren van een ontwerp ten aanzien van de efficiëntie, prestaties en betrouwbaarheid
  • Het uitvoeren van design reviews
  • Het produceren van een prototype om de betrouwbaarheid en het functioneren te evalueren
  • Het kwalificeren van een verwerkingsproces en/of materiaal
  • Het uitvoeren van troubleshooting en bieden van ondersteuning op locatie

ECN part of TNO

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.