Ons werk

HESI-faciliteit: versneld grootschalige toepassing slimme energiesystemen

In de Hybride Systeem Integratie faciliteit (HESI) ondersteunt TNO bedrijven om hun vindingen versneld op de markt te kunnen brengen. Het uiteindelijke doel is de stap te zetten van losstaande, kleinschalige proeven naar grootschalige experimenten onder omstandigheden die in de reële wereld ook voorkomen. HESI is de eerste faciliteit in Europa en in staat via de snelst beschikbare internetverbindingen in direct contact met energielabs in onder meer de Verenigde Staten, om real-time simulaties uit te voeren. Deze testomgeving van TNO beproeft hardware en software innovaties voor bedrijven in een gecontroleerde, realistische omgeving. Zo werken zij veel sneller van prototype naar marktintroductie.

De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Diverse bedrijven en organisaties richten zich constant op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten om deze transitie mede vorm te geven. Bij de transitie naar duurzame energie combineert TNO domeinkennis van energie met die van grootschalige en complexe IT-systemen. De energiesystemen van de toekomst moeten zijn uitgerust met mechanismen die met grote aantallen aansluitingen kunnen omgaan, producten en diensten van uiteenlopende partijen.  En daarvoor is HESI de ideale proeftuin. Daarnaast werkt TNO aan concepten waarin intelligente apparatuur en programmatuur in een groot aantal configuraties naadloos samenwerken.

Geavanceerde ICT-infrastructuur

TNO heeft in de HESI-faciliteit alle gangbare apparatuur en aansluitingen beschikbaar waar ondernemers hun product of dienst op kunnen aansluiten en testen. Elektriciteit (230 en 380 V), warmte, gas, water, maar ook Ethernet. HESI is aangesloten op de
geavanceerde ICT-infrastructuur van SURFnet, het netwerk voor onderzoek en onderwijs. Bedrijven kunnen hun apparaten hier direct aansluiten en gebruik maken van de apparatuur en software van TNO om metingen te doen die de betrouwbaarheid van hun oplossing aantonen.

Binnen- en buitenlandse kennis

HESI is eind januari 2017 geopend door de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas. Die dag zijn ook samenwerkingsovereenkomsten getekend met de buitenlandse labs National Renewable Energy Laboratory (NREL) van het Amerikaanse ministerie van Energie en het Belgische EnergyVille. In de VS werkt HESI verder samen met Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). In eigen land zijn dat researchinstellingen als Energy Academy Europe, TNO, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Ook netbeheerders, energiebedrijven en tal van lokale energie-initiatieven en MKB-erszien uit naar de inzet van  HESI om hun energietransitie ambities te versnellen.  Zo vergroot HESI de reikwijdte voor Nederlandse ondernemingen met fundamentele en praktische kennis uit binnen- en buitenland.

Werkelijke wereld nabootsen

Zo is er een proefopstelling ingericht waarin tweehonderd intelligente energiemanagementsystemen, waarmee een even groot aantal huizen en gebouwen wordt gerepresenteerd. Met deze opstelling is het mogelijk de interactie tussen deze intelligente energiesystemen, als mede opstart en herstart gedrag ervan te beproeven. Hiermee zijn per huis, kantoor, straat of wijk ‘real life’ omstandigheden na te bootsen.  Die zijn via geavanceerde modellen door te rekenen tot een simulatie van een grote stad met 100.000 aansluitingen of meer.

Tijdwinst boeken

De komende jaren zal het aantal nieuwe technieken en oplossingen op dit gebied enorm toenemen. We gaan naar veel meer variaties en configuraties van apparaten die binnen slimme systemen samenwerken.

Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.