Ons werk

Dutch Solar Design, een ontwerpproject voor zonnepanelen

Als we in Nederland de stap willen maken naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, dan is het van belang om zonne-energie te integreren in de leefomgeving. Duurzame energie is belangrijk, maar niet het enige belangrijke in onze samenleving. Ook het landschap en de leefomgeving doen ertoe. Binnen het samenwerkingsverband Dutch Solar Design legt TNO zich met een aantal partners toe op het combineren van zonne-energieopwekking, ontwerp en kwaliteit.

De noodzaak voor een duurzamere gebouwde omgeving is groot en vereist betaalbare, slimme en geïntegreerde oplossingen. De Dutch Solar Design Photovoltaic (DSD-PV) module is zo’n oplossing en combineert hernieuwbare energie met eindeloze esthetische mogelijkheden. Het ontwikkelde gevelmateriaal met geïntegreerde zonnecellen maakt het mogelijk om met het oppervlak van een gebouw, brug of geluidswal zonne-energie op te wekken zonder creatieve vrijheid en artistieke expressie in te perken. Denk aan een opvallend en kleurig ontwerp voor een kantoorgebouw, een baksteenuitstraling voor een woning of een groene look voor een geluidswal die subtiel overgaat in het landschap.

CONSORTIUM

Het consortium Dutch Solar Design bestaat uit zes partners: architectenbureau UNStudio, printspecialist TS Visuals, creatief strategieadviesbureau Design Innovation Group, gevelbouwer Aldowa, de Hogeschool van Amsterdam en TNO. Het consortium ziet een toekomst voor zich waarin de gebouwde omgeving efficiënt, slim én aantrekkelijk is. Daarvoor is een techniek ontwikkeld die een full-colour, duurzame print toevoegt aan een energieopwekkend gevelpaneel. Een algoritme zoekt een strategische balans tussen maximale energieopwekking en optimale visuele kwaliteit van de print.

Een zonnepaneel is dan niet langer alleen een zonnepaneel, maar een ontwerpelement dat ook nog eens stroom oplevert. (UNStudio)

MOGELIJKHEDEN VOOR DE BOUW

De oppervlakken van de gebouwen en omgevingen waarin we werken en leven bieden enorme kansen voor duurzame energieopwekking, die met de toepassing van DSD-PV modules kunnen worden benut. Dit gevelproduct biedt onder andere architecten, ingenieurs en ontwikkelaars de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken in allerlei formaten, kleuren en prints.

Contact

Lenneke Slooff–Hoek

  • PV Modules & Applications

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

Volg TNO op social media

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.