Ons werk

Achterzijde contact zonnepanelen: hoog vermogen gecombineerd met fraai uiterlijk

TNO werkt samen met partners aan achterzijdecontact-technologieën voor silicium cellen en panelen en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal erkend specialist op dat gebied. Naast rendementsvoordelen bieden deze technologieën ook unieke mogelijkheden voor de gebouwde omgeving en transportsector, zoals volledig zwarte panelen, schaduwtolerante panelen, afwijkende paneelvormen en -maten met verschillende kleuren en patronen.
Veldtest achterzijdecontact Tessera module

In de huidige markt zien we een trend van steeds iets hogere rendementen van commerciële zonnepanelen als gevolg van jarenlange wereldwijde ontwikkelingen in onderzoekslaboratoria van industrieën en onderzoeksinstituten waaronder TNO. Naast verdere kostenverlaging is een hoger rendement van groot belang om op kleinere oppervlaktes een zo hoog mogelijk vermogen op te wekken met name in dichtbevolkte landen als Nederland.  

Allerhoogste rendement

TNO heeft daarom sinds jaren een onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van zogenaamde achterzijdecontact silicium cellen (MWT, IBC) en modules. Achterzijdecontact cellen hebben de potentie de allerhoogste rendementen te halen voor enkelvoudig silicium waarbij een belangrijke uitdaging is die hogere rendementen gepaard te laten gaan met een lage-kosten productieproces. Daarnaast is het van essentieel belang deze cellen op een efficiënte manier te integreren in zonnepanelen zonder rendementsverliezen en met de allerhoogste betrouwbaarheid.

Vrije ontwerpmogelijkheden van achterzijdecontact

Naast de primaire rendementsvoordelen die de achterzijdecontacttechnologie biedt zien we dat er in met name de Europese markt steeds meer behoefte is aan meer variatie in het aanbod van producten en in de toepassingsmogelijkheden: “one size no longer fits all”. De bij TNO opgebouwde technologie “toolbox” biedt dan ook unieke mogelijkheden voor nieuwe uitvoeringen voor zonnepanelen in de gebouwde omgeving die inmiddels gedemonstreerd zijn aan de hand van een diversiteit aan prototype panelen zoals volledig zwarte panelen, schaduwtolerante panelen, afwijkende paneelvormen en -maten met verschillende kleuren en patronen, panelen met ultra-dunne cellen, etc.

Expertiseportfolio

TNO heeft in de afgelopen decennia voor achterzijdezonneceltechnologie een uitgebreide technologie- en expertiseportfolio opgebouwd. In samenwerking met industriële partners zoals producenten van materialen, machines, cellen en modules, zijn de technologieën verder ontwikkeld en klaargestoomd om op grote schaal toegepast te worden in een industriële omgeving.

TNO kan u verder helpen in onderzoek en ontwikkeling van achterzijdecontact zonnepanelen op het gebied van:

  • Celproces optimalisatie
  • Unieke verbindingstechnologieën om individuele achterzijdecontact cellen te integreren in grote  zonnepanelen
  • Toepassing van nieuwe zonnepaneelmaterialen
  • Bouw van demonstratie prototypes
  • Karakterisatie, levensduur en betrouwbaarheid van zonnepanelen.
Contact

Dr. Jan Kroon

  • PV Modules

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.