Ons werk

Volledig recyclebare zonnemodules op komst

Binnen afzienbare tijd wordt het mogelijk zonnemodules te produceren die volledig zijn te hergebruiken. TNO heeft in samenwerking met drie innovatieve Nederlandse bedrijven een zonnepaneel ontwikkeld dat zo’n dertig jaar meegaat en waarvan de onderdelen daarna een nieuw leven kunnen beginnen. Dat lost een belangrijk nadeel van de huidige zonnepanelen op, die aan het einde van hun levensduur in de shredder belanden.

Wilt u meer weten over recyclebare zonnemodules? Neem dan contact op met Martin Späth.

Contact

Alleen al in de EU gaat het jaarlijks om zo’n vierduizend ton aan zonnepanelen die op milieuonvriendelijke wijze worden vernietigd. In een recent rapport schat het International Renewable Energy Agency de hoeveelheid zonnepanelen die in 2050 aan het einde van de levensduur is op tenminste zestig miljoen ton. Als de door TNO ontwikkelde modules straks op grote schaal worden geproduceerd, zou die afvalberg fors kunnen slinken.

Foto: Exasun

Uniek materiaal en techniek

Eind dit jaar rondt TNO het tweejarige project Design for Recycling & Reuse (DEREC) af. Een van de partners is DSM, dat een uniek materiaal heeft ontwikkeld om de componenten in de zonnemodule te hechten. Het bedrijf Mat- tech uit Son ontwikkelde materialen om de traditionele soldeer componenten in de modules te vervangen en zo het gebruik van sterk giftig loodhoudend materiaal overbodig maken. Het jonge Haagse bedrijf Exasun is een van de twee bedrijven wereldwijd die in staat zijn glas-glas zonnepanelen te vervaardigen met zogeheten achterzijdecontact cellen, een eerder door TNO ontwikkelde technologie.

Hogere opbrengst, langere levensduur

Het nieuw ontworpen zonnepaneel bevat niet langer giftig soldeermateriaal en maakt gebruik van een uniek nieuw hechtmateriaal dat recycling van het glas en cellen mogelijk maakt. Glas aan beide zijden betekent ook afscheid van het tot nu toe gebruikte en moeilijk te recyclen fluorhoudende Tedlar, dat de achterkant van de module beschermt. Dit betekent dubbele winst: giftige stoffen zijn verdwenen en het paneel is aan het einde van de levensduur heel makkelijk te ontmantelen. Alle componenten en materialen zijn vervolgens opnieuw te gebruiken voor nieuwe panelen of andere producten. Ook hebben ze een veel hogere opbrengst en verhoogde levensduur van vijf jaar vergeleken met traditionele panelen.

Foto: Exasun

Uitvoerige testen

TNO heeft de materialen en het procedé uitvoerig in eigen klimaatkamers getest. Op labschaal is de werking met een beperkt aantal zonnepanelen nu aangetoond. In de tweede helft van dit jaar staan praktijkproeven op de rol. Zo wordt een aantal zonnepanelen op het dak van het ABN AMRO-gebouw aan de Zuidas geïnstalleerd. Die proef moet de prestaties van de panelen onder reële omstandigheden aantonen.

Made in Holland

De ‘made in Holland’ panelen komen tegemoet aan de steeds strengere nationale en Europese regelgeving voor circulariteit. Het nieuwe product heeft straks een ‘paspoort’ waarin precies staat welke materialen zijn gebruikt en waar ze vandaan komen. Ze voldoen dan volledig aan het CE-label waardoor de fabrikant een voorsprong heeft op de concurrentie, met name zolang massaproductie in Azië nog niet aan de aangescherpte regels voldoet. Bovendien betekent dichterbij huis produceren een milieuvoordeel omdat transport over lange afstanden wordt voorkomen.

Contact

Dipl. Ing Martin Späth

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.