Ons werk

SolarBEAT, de outdoor research en test faciliteit voor BIPV(T)

SolarBEAT ondersteunt de ontwikkeling, het testen en monitoren van innovatieve, gebouw-geïntegreerde zonne-energie systemen in outdoor condities. Zowel zonnepanelen (elektrische opbrengst) als thermische zonnecollectoren (warmte opbrengst) vallen binnen de scope van deze testfaciliteit. Er wordt onderzoek gedaan aan complete systemen en aan de afzonderlijke componenten zoals o.a. nieuwe zonnepanelen, zonnecollectoren, combinaties hiervan (meestal afgekort met PVT), (micro-)omvormers, power optimizers en batterijen.

Benieuwd hoe SolarBEAT jouw bedrijf kan helpen bij een succesvolle marktintroductie?

Neem contact op met Peter Blokker

Contact opnemen

 
Testfaciliteit SolarBEAT dient meerdere doelen:

  • In samenwerking met projectteams van bijvoorbeeld architecten, bouwbedrijven, ontwikkelaars, en installateurs worden bestaande zonne-energie systemen verbeterd. Of worden compleet nieuwe innovatieve systemen ontwikkeld.
  • Data van hoge kwaliteit wordt 24/7 gemeten door zeer nauwkeurige en gekalibreerde meetapparatuur. Dit vormt de basis voor prestatiemodellen die essentieel zijn voor de uiteindelijke business case en van cruciaal belang vóór marktintroductie.
  • Een showcase voor mogelijke klanten van nieuwe zonne-energie systemen op/in/aan gebouwen.

SolarBEAT is uitgerust met een zon- & weer- meetstation. In de huisjes wordt onafhankelijk van elkaar gemeten door meer dan 1000 sensoren van de hoogste standaard. Deze sensoren meten o.a. instraling, temperatuur, thermische isolatie en energieopbrengst. Verder heeft SolarBEAT een volledige W-installatie voor onderzoek aan zon-thermische (en PVT) systemen. Met hierin warmtepompen, buffervaten, onafhankelijke warmwaterflow en andere relevante sensoren. Alle metingen zijn gesynchroniseerd en worden opgeslagen in een beveiligde centrale database server. Een professioneel webportal zorgt ervoor dat de vertrouwelijke projectgegevens uitsluitend toegankelijk zijn voor geautoriseerde personen.

Ons werk

Gebouwgeintegreerde zonnepanelen klaar voor opschaling

TNO ondersteunt bedrijven die energie-opwekkende gevels en daken maken. En helpt onder meer met het ontwikkelen, maken en testen van prototypes van gebouwgeïntegreerde zonnepanelen. TNO is mede-oprichter... Lees verder
Kennis

Zonne-energie slim integreren in onze leefomgeving

Zonne-energie speelt een doorslaggevende rol in de energietransitie. Zonnestroom kan in 2050 minstens een kwart van onze energiebehoefte afdekken. Dat vergt grote inspanningen op een groot aantal terreinen.... Lees verder
Nieuws

Twintig procent hogere opbrengst zonnepanelen door zonnige lente

22 april 2020
In de eerste drie lenteweken van 2020 hadden zonnepanelen 20% meer opbrengst dan ooit. Dit is gemeten op de onderzoekslocatie SolarBEAT in Eindhoven. SolarBEAT is een gezamenlijke onderzoekslocatie van... Lees verder
Contact

Peter Blokker

  • PV Modules & Applications

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.