Ons werk

Geluidsschermen en vangrails produceren zonne-energie

Lange tijd was het aanbrengen van zonnecellen in geluidsschermen technisch wel mogelijk, maar kostte de uitvoering veel geld en was het rendement relatief laag. TNO is er nu in geslaagd een ontwerp te maken dat de functies van geluid weren en energie opwekken optimaal combineert.

Meer info over zonnepanelen in infrastructuur?

Neem contact op met Corry de Keizer

Contact opnemen

De wereldprimeur is voor Solar Highways: een geluidsscherm langs de snelweg van 400 meter lang en vijf meter hoog waarin 1.600 vierkante meter zonnecellen zijn verwerkt die aan beide kanten zonlicht omzetten in elektriciteit. Daarmee krijgt het scherm een tweede functie: naast het weren van geluid ook het produceren van energie. TNO realiseerde deze innovatie in opdracht van en in samenwerking met Rijkswaterstaat. Heijmans Infra bouwde het scherm. De technische haalbaarheid van de integratie van ‘bifaciale’ zonnecellen in geluidschermen en de toepasbaarheid daarvan langs snelwegen is onderzocht en bewezen.

Samenwerking met bedrijfsleven

Solar Highways is een voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. TNO ontwikkelde het prototype van de zonnepanelen in het scherm en verbindt het onderzoek met de praktijk. In dit project is ook de methode ingezet om zonlicht aan de achterkant van zonnecellen op te vangen en in elektriciteit om te zetten. In combinatie met verticale plaatsing levert dat een scala aan nieuwe mogelijkheden op. Behalve geluidsschermen valt onder meer te denken aan zonnepanelen in combinatie met gewasteelt of begroeiing, omdat ze in deze positie nauwelijks ruimte in beslag nemen en andere activiteiten mogelijk houden.

Dunne en flexibele zonnecelmaterialen

Door 32 partijen gevestigd in Nederland, België en Duitsland wordt binnen het project Interreg Rolling Solar gewerkt aan de innovatieve integratie van dunne en flexibele zonnecelmaterialen in wegoppervlakken en geluidschermen, de kosten te verminderen en richtlijnen voor een veilige en duurzame integratie te ontwikkelen. De eerste demonstraties van innovatieve geluidsschermen met de integratie van dunne-film zonnepanelen zijn gerealiseerd in Rosmalen en Genk en worden de komende tijd gemonitord.

Verschillende zonnecel-technologieën

In het SONOB project zijn met projectpartners verschillende zonneceltechnologieën geïntegreerd in geluidsschermen en getest. De test werd gedaan met twee zonnecel-types op basis van silicium en twee op basis van LSC (luminescent solar concentrator). De schermen zijn ook getest op vandalisme en graffiti-bestendigheid.

Zonnepanelen op geluidsschermen langs spoor

Naast proeven met het integreren van zonnecellen in geluidsschermen langs de snelweg doet TNO ook testen met schermen langs het spoor. Dat gebeurt in samenwerking met ProRail, dat in potentie 500 tot 700 kilometer geluidsscherm voor de opwekking van duurzame energie ter beschikking heeft.

Ons werk

Solar Highways: geluidsscherm produceert energie

Wereldprimeur met Solar Highways: een geluidsscherm langs de snelweg van 400 meter lang en vijf meter hoog waarin 1.600 vierkante meter zonnecellen zijn verwerkt die aan beide kanten zonlicht omzetten... Lees verder
Ons werk

Proef met zonnepanelen op geluidsschermen langs spoor

Na succesvolle proeven met het integreren van zonnecellen in geluidsschermen langs de snelweg gaat TNO ook testen doen met schermen langs het spoor. Dat gebeurt in samenwerking met ProRail, dat in potentie... Lees verder
Ons werk

Zonne-energie in wegdek en wegbermen

Zonnepanelen integreren in het wegdek en wegbermen zijn oplossingen voor het grootschalig en onzichtbaar winnen van zonne-energie, zonder dat daar extra ruimte voor nodig is. Het idee is dan ook zoveel... Lees verder

Contact

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.