Wegbeheerders willen ervaring opdoen met het beheer, onderhoud en in de toekomst ook aanbesteding van zonnewegdekken, als opmaat naar een grootschalige toepassing voor zonnepanelen in het wegdek. Ons wegennet telt zo’n 140.000 kilometer, waarvan een aanzienlijk deel met deze technologie is uit te rusten. Een derde van ons wegennet kan voldoende energie produceren om negen miljoen elektrische auto’s te voeden.
Na succesvolle toepassing in een fietspad is het nu de beurt aan autowegen. Hier is aan gewerkt in het SolaRoad-project waarbij het idee is SolaRoad-wegdek toe te passen in wegen waarover zwaar verkeer rijdt, zoals bussen en vrachtwagens. De SolaRoad-technologie wordt doorontwikkeld voordat een vervolgpilot voor zwaar verkeer kan worden gedaan. Binnen het project Rolling Solar vindt deze doorontwikkeling plaats. Er worden twee stukken wegdek voorzien van zonnecellen, een met traditionele kristallijn silicium technologie en de tweede op basis van dunne film (CIGS).
TNO heeft samen met de provincie Noord-Holland en diverse partners onderzoek gedaan naar veilige en duurzame opwekking van energie via flexibele zonnefolie op vangrails. Met zo’n 7.500 kilometer vangrail in Nederland is in potentie veel zonne-energie op te wekken. De proefopstelling met flexibele zonnefolie op 72 meter dubbele vangrail heeft een jaar lang gedraaid langs de N194 bij Heerhugowaard. Het ontwerp is wereldwijd de eerste in zijn soort. Uit de eenjarige proef die in 2020 is afgerond, blijkt dat de opstelling goed is blijven functioneren onder verschillende weersomstandigheden. Om met een geïntegreerd systeem rendabel en duurzaam energie te kunnen opwekken, moeten de kosten verder omlaag en is doorontwikkeling van componenten nodig.
Neem contact op met Corry de Keizer
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!