Ons werk

100 jaar geologie in kaart

Medio 1918 werd door de Minister van Waterstaat Lely de voorloper van de Geologische Dienst Nederland ingesteld, met als opdracht om voor Nederland een systematische geologische kartering op te zetten. Daar staan we uitvoerig bij stil door 2018 en 2019 te markeren als ‘100 jaar geologie in kaart.’

De Geologische Dienst Nederland heeft sinds haar oprichting in 1918 vele organisatorische omzwervingen gekend, en is sinds 1997 onderdeel van TNO. De geologische kartering is echter altijd voortgezet, inmiddels niet meer alleen met de geologische kaart als belangrijk product, maar door het beschikbaar stellen van 3D modellen van de Nederlandse ondergrond.

Geologische kartering

De Geologische Dienst Nederland heeft de taak om op nationale schaal inzicht te bieden in geologische hulpbronnen zoals gas, olie, grondwater, steenzout, zand, grind en klei, en in geologische risico’s zoals bodemdaling en aardbevingen. Dit inzicht moet zijn geworteld in een algemeen geologisch begrip van de opbouw van de ondergrond en de processen die zich in de ondergrond afspelen. De Geologische Dienst Nederland beantwoordt dagelijks de belangrijke vragen van morgen: zo betekent de kennis die we door de ­exploratie naar olie en gas hebben opgedaan bijvoorbeeld een vliegende start voor aardwarmtewinning.

Het uitvoeren van de geologische karteringstaak is arbeids- en gegevensintensief. Juist door een systematische aanpak, brengen we het inzicht in de opbouw van de ondergrond op een hoger plan. Nergens ter wereld is zoveel (openbaar toegankelijke) informatie beschikbaar over de ondergrond vanuit een niet-commerciële organisatie.

Nieuwste geologische overzichtskaart van het Koninkrijk der Nederlanden

Op 5 oktober 2018 is de nieuwste geologische overzichtskaart van het Koninkrijk der Nederlanden onthuld tijdens een symposium dat in het teken stond van heden, verleden en toekomst van de geologische kartering. De kaart wordt momenteel klaargemaakt voor productie, waarna deze beschikbaar wordt gesteld op papier of als PDF en GIS-bestand. Wilt u op de hoogte worden gesteld van het moment waarop de kaart beschikbaar komt, laat dan uw gegevens achter via de online intekenomgeving.

Nieuws

Met het oog op hardsteen

01 juli 2019
Hardsteen is één van de meest wijdverbreide natuurstenen bouwmaterialen van Nederland. Er schuilt een hele wereld aan geologie en historische informatie achter deze steensoort. Lees verder
Nieuws

Na 43 jaar weer een nieuwe geologische kaart van Nederland

05 oktober 2018
Op 5 oktober 2018 onthulden in Utrecht Paul de Krom, voorzitter Raad van Bestuur TNO, Sandor Gaastra (directeur-generaal Klimaat en Energie Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Erik Jan van... Lees verder

Contact

Drs. Tirza van Daalen

E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.