Wereldwijd voorop lopen met innovatieve zonnepanelen

Het wereldwijd verbruik van zonne-energie blijft stijgen: vanaf 2010 met zo’n 40% per jaar. Maar voor echt grootschalige toepassingen moeten de kosten van zonnestroom, doorgaans opgewekt door zogenaamde silicium fotovoltaïsche (PV) cellen omlaag en zijn lagere productiekosten, een hoger rendement en een langere levensduur van de modules essentieel. TNO werkt hiervoor nauw samen met de Nederlandse en buitenlandse partijen.

Met de ontwikkeling van silicium PV technologie loopt ons land mondiaal al decennia voorop dankzij de combinatie van fundamentele en toegepaste wetenschap samen met het bedrijfsleven. Zo bevat meer dan de helft van alle wereldwijd geïnstalleerde zonnepanelen technologie die door ons is ontwikkeld. En de Nederlandse bedrijven die apparatuur voor productie van zonnecellen en panelen, en materialen en componenten voor deze panelen fabriceren, exporteren hun producten over de hele wereld. Een grote Chinese fabrikant van zonnepanelen levert zogeheten PANDA-modules, gebaseerd op technologie die TNO samen met Nederlandse toeleveranciers heeft ontwikkeld. Recent heeft een fabrikant aangekondigd in Nederland zonnepanelen te gaan produceren op basis van onze technologie

Ontwikkeling van nieuwe materialen

Meer dan negentig procent van de zonnepanelen werkt op silicium fotovoltaïsche (PV) cellen. Om het rendement van de panelen te verhogen en zo kosten te reduceren richten we ons vooral op de flinterdunne functionele coatings die met speciale technieken op de cellen worden aangebracht. Deze coatings resulteren in een hogere licht-invangst en minimaliseren verliezen aan het oppervlak van de cellen en bieden dus een hoger rendement. Ook ontwikkelen we nieuwe concepten voor zonnepanelen en passen we in samenwerking met partners nieuwe materialen toe om de levensduur, maar ook de esthetiek, te verbeteren. Zo kunnen wij fraai ogende modules met tegelijkertijd een hoog rendement ontwikkelen. TNO combineert hiervoor kennis van technologieën, processen en materialen.

Licht tweezijdig opvangen

Een mogelijkheid om de daadwerkelijk energie-opbrengst van PV-cellen te verhogen is gebruikmaken van panelen die licht aan twee zijden van de cel en module kunnen opvangen. Daardoor is het mogelijk zonder noemenswaardige extra kosten de energieopbrengst met zo’n twintig procent te verhogen vergeleken met de huidige cellen en modules die maar aan één kant licht kunnen opvangen

Innovaties exporteren

Door de ontwikkeling van nieuwe technologieën en processen stellen we het Nederlandse bedrijfsleven in staat voorop te blijven lopen in de zeer concurrerende wereldmarkt van zonne-energie. Massaproductie van zonnepanelen bevindt zich in lagelonenlanden in Azië. Ons land onderscheidt zich hier juist door in de fase voorafgaand aan de productie te zorgen voor slimme innovaties. Het gaat erom samen met Nederlandse bedrijven nieuwe technologieën te ontwikkelen die zij verwerken in materialen en componenten en in productieapparatuur met als doel die wereldwijd te exporteren. Zo blijven we aan de basis staan van kosteneffectieve en betrouwbare manieren om met een hoog rendement zonne-energie op te wekken.

Naar een overvloed aan zonnestroom
Contact

Prof. Arthur Weeber

  • Si-PV Device Architecture

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.