‘Energie wordt goedkoper’
De energievoorziening is in rap tempo aan het veranderen. Zonne- en windenergie zijn in veel situaties economisch zo aantrekkelijk geworden, dat ze de plaats innemen van kolen- en gascentrales. Door innovatie kunnen de kosten van zonne- en windenergie nog verder omlaag en dat scheelt aanzienlijk in de kosten van de energietransitie.
Innovatie kan, in combinatie met slimme uitrol, de kosten van verduurzaming van
gebouwen en van diverse industriële sectoren zodanig verlagen dat ze aantrekkelijk worden voor consumenten en bedrijven.
De energietransitie leidt tot onderlinge afhankelijkheden in de energievoorziening: veel opties moeten in combinatie worden ingezet. Dit biedt ook kansen om kosten te besparen. De landen rond de Noordzee bouwen allemaal in rap tempo windparken. Als de Noordzeelanden gezamenlijk die nieuwe infrastructuur opbouwen, is dat aanzienlijk goedkoper dan wanneer elk land dat apart doet.
Er is vraag naar biomassa als brandstof voor transport, voor de verwarming van gebouwen en als grondstof voor de chemische industrie. In combinatie met het beperkte aanbod van duurzame biomassa, vraagt dit om verstandig beleid rond de inzet van biomassa. Goede planning voorkomt dat er overbodige investeringen worden gedaan.
De energietransitie zal de Nederlandse economie veranderen. Nederland heeft sterke economische sectoren die kunnen profiteren van de energietransitie, zoals de offshore sector van de bouw van windparken op zee, de chemische industrie van de implementatie van duurzame processen en de ICT-sector voor het verbinden en aansturen van de energietransitie. Innovatie speelt hierbij een grote rol, want de energietransitie vraagt om nieuwe processen, technologie en diensten.
De vervanging van benzine- en dieselauto’s en de sluiting van kolencentrales zorgt voor aanzienlijk lagere emissies van onder andere fijnstof en NOx en dus voor een betere luchtkwaliteit. De energietransitie maakt ons ook minder afhankelijk van import van olie en gas, en de economie is daardoor veel minder kwetsbaar voor pieken in de olieprijs.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!