Food & Nutrition: van ingrediënt tot consument

Gezonde voeding draagt bij aan gezondheid en vermindert welvaartsziekten als obesitas en diabetes. TNO ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen en produceren van gezonde voeding en veilige en duurzame voedingsproducten. Met onze technologie en expertise helpen we consumenten bij het maken van gezonde en verantwoorde keuzes.

“Met onze inzet op voeding willen we mensen zo lang mogelijk gezond houden”, zegt Peter van Dijken, director Food & Nutrition. “We helpen realiseren dat gezonde voeding beschikbaar is, zodat consumenten de juiste keuzes kunnen maken. Daarbij willen we zorgen dat de hiervoor benodigde ingrediënten verkrijgbaar en veilig zijn. We bieden het hele palet: van ingrediënt tot consument.”

Uiteenlopende samenwerkingen

Gezondere voeding draagt bij aan het welzijn van mensen en zorgt op termijn voor een daling van de zorgkosten. TNO draagt op verschillende manieren bij:

  • Ondersteuning van bedrijven die een nieuw product of nieuwe dienst ontwikkelen. Deze helpen we met advies en technologische ondersteuning op het vlak van voeding, ingrediënten of het structureren van voeding.
  • Adviseren van overheden die inzetten op gezondere voeding. Een voorbeeld hiervan zijn gezonde kantines, waarbij sportverenigingen, gemeenten en wijken samenwerken.
  • Publiek-private samenwerkingen in de topsector Agri & Food om specifieke problemen aan te pakken. We zijn initiërend en verbindend in samenwerkingsverbanden waarbij alle partijen bijdragen én de resultaten kunnen gebruiken.

Peter: “Naast voedingsmiddelenbedrijven zijn ook andere partijen geïnteresseerd, zoals technologiebedrijven en retailers. Maar ook partijen die aan de preventiekant van de gezondheidszorg zitten, zoals verzekeraars. Aan de voorkant investeren voorkomt of vermindert immers toekomstige kosten.”

Voorbeelden

  • 3D food printing, samen met de industrie. We dragen bij aan het produceren van andere vormen van voeding. Dit helpt bijvoorbeeld mensen met slikproblemen of allergieën of met een aanvullende behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Voedsel krijgt een andere samenstelling en ziet er toch aantrekkelijk uit.
  • Personaliseren van voeding, zodat mensen de voedingsstoffen binnenkrijgen die passen bij hun biologie en omstandigheden. TNO focust hierbij op de invloed die micro-organismen in de darmen op onze gezondheid hebben en de mogelijkheid deze met voeding positief te beïnvloeden. Dat vraagt om advies en productontwikkeling op maat, oftewel ‘smart food’ afgestemd op iemands levensstijl, gezondheidsstatus en genetische achtergrond.
  • Nieuwe eiwitbronnen. De komende jaren ontstaat een wereldwijd eiwittekort. TNO zoekt naar alternatieve én smakelijke eiwitbronnen. We richten ons op diverse bronnen, zoals algen, zeewier, groen tuinbouwafval en insecten en zetten ook in op reststromen die in het huidige productieproces onbenut blijven, zoals suikerbietenloof. We kunnen deze alleen succesvol benutten als de veiligheid gewaarborgd is. Hierbij richten wij ons vooral op het in kaart brengen en beheersen van veiligheid met betrekking tot voedselallergie.
  • Immuungezondheid. Een immuunsysteem dat in balans is, is van cruciaal belang bij het voorkomen en genezen van ziekten en het verminderen van de impact van welvaartsziekten. Wij helpen producten ontwikkelen die bijdragen aan het behoud of herstel van een gezonde immuunbalans.

Agenda voor Nederland

In de publicatie 'Agenda voor Nederland' zetten Nederlandse wetenschappers een uitdagende en inspirerende ambitie neer over o.a. Duurzame en productieve landbouw voor voedsel en grondstoffen/Voeding en gezondheid. Lees de Agenda voor Nederland.

Agenda voor Nederland: 10 inspirerende essays
Nieuws

TNO leidt gezamenlijke strijd tegen obesitas-gerelateerde ziekte

29 mei 2017
Niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD) is de meest voorkomende chronische leveraandoening in de westerse wereld. In Nederland heeft 22% van de mensen het in meer of mindere mate, wereldwijd is dat aantal... Lees verder
Nieuws

TNO en Wageningen University & Research starten consortium Personalised Nutrition and Health

29 november 2016
Een maatschappij waarin elk individu de bewuste keuze kan én wil maken om een eetpatroon te volgen dat precies aansluit bij wat diegene nodig heeft. Het consortium Personalised Nutrition and Health, een... Lees verder
Nieuws

Leefstijl als medicijn voor diabetes type 2

28 november 2016
Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit explosief. Nu krijgen patiënten vooral medicijnen, maar er bestaat een beter alternatief: een andere leefstijl. Veel mensen kunnen goed genezen door anders... Lees verder

Dr. Peter van Dijken

Contact

Dr. Peter van Dijken

  • gezonde voeding
  • voedselveiligheid
  • innovatieve voedingsconcepten
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.