Ons werk

Herformulering van voeding

Steeds meer voedingsproducten die manieren zoeken om hun producten te verbeteren, vinden hun weg naar de experts van TNO. Wij helpen hen om de hoeveelheid zout, suiker en vet in hun producten te verkleinen of om vezels toe te voegen en de voedingswaarde te verhogen. Op basis van onze uitgebreide kennis van voedingsfysica en microbiologie hebben wij diverse unieke oplossingen voor productherformuleringen ontwikkeld voor voedingsproducenten.

Het verminderen of vervangen van bepaalde ingrediënten voor een gezondere productsamenstelling staat in de voedingsindustrie momenteel volop in de belangstelling. Of we nu één ingrediënt aanpassen of meerdere tegelijk, een belangrijke afweging wordt gevormd door de effecten die vervangers hebben op de kwaliteit, textuur, smaak en houdbaarheid van producten. Zo kunnen voedingsproducenten er behoefte aan hebben om het suiker- en vetgehalte te verlagen en tegelijk de hoeveelheid vezels te vergroten, zonder dat dit hogere kosten met zich meebrengt. TNO kan daarbij helpen.

Unieke herformuleringsstrategie

Om de juiste herformuleringsoplossingen te ontwikkelen, passen wij beproefde strategieën toe waarin alle aspecten aan bod komen. Wij gebruiken vereenvoudigde producten die representatief zijn voor het eindproduct in kwestie. Daarnaast combineren we onze uitgebreide kennis van de functionaliteit van ingrediënten met fysische modellen in het kader van een benadering voor voedingsstructuurontwerpen waarbij we verschillende herformuleringsopties doorrekenen die alle functies van het oorspronkelijk ingrediënt behouden. Wij kunnen oplossingen snel testen op hun praktische inzetbaarheid en kunnen bepalen welke opties het meest rendabel zijn. Daardoor kunnen producenten de gezondere producten maken waarnaar zij streven, zonder dat de kostprijs stijgt.

Uitnodiging tot samenwerking: succes trekt succes aan

Om tot een ideale ingrediëntenlijst te komen en een optimaal resultaat te behalen, werken wij direct samen met een groot aantal voedingsproducenten en leveranciers van ingrediënten. Onze gezamenlijke inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Zo zijn er momenteel twee octrooien in aanvraag met betrekking tot de vermindering van de hoeveelheid suiker in een bakproduct met hoog vochtgehalte dat wordt verkocht door een grote Nederlandse marktleider op het gebied van ontbijtkoek.

Dankzij onze expertise zijn wij toonaangevend op het gebied van meervoudige herformulering. Samen met marktleiders en andere vertegenwoordigers van de voedingsindustrie werken wij aan de gezondere producten waar de consument van vandaag om vraagt, zonder de kosten, productveiligheid, houdbaarheid of percepties van de consument uit het oog te verliezen.

We hebben onlangs een project van drie jaar afgerond dat was opgezet met zeven partners uit de voedingsindustrie. De resultaten smaken naar meer. Alle betrokken partijen willen doorbouwen op het succes van het project door een nieuw consortium op te zetten om te kunnen voorzien in de behoefte aan verdere herformulering van voedingswaardeprofielen. We willen het huidige samenwerkingsverband uitbreiden en versterken. Daarom nodigen we stakeholders die actief zijn in de voedingsindustrie uit om zich bij ons aan te sluiten voor een nieuwe ronde, getiteld Reformulation 2.0.

Nieuws

Werkbezoek minister Schippers in teken van innovatie in de zorg

04 februari 2016
Op 3 februari 2016 bracht minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bezoek aan TNO. Het bezoek stond aan de hand van voorbeelden van TNO’s kennis en expertise in het teken van... Lees verder

Joost Blankestijn

Contact

Joost Blankestijn

E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.