Predictive Health Technologies: beter begrip van ziekte en gezondheid

We worden allemaal steeds ouder. De zorgkosten lopen mede daardoor drastisch op. Daar willen en kunnen we wat aan doen. Door de biologie van ziekte en gezondheid beter te begrijpen, kunnen we er op inspelen en de zorgkosten beheersbaar maken. Cyrille Krul, director Predictive Health Technologies: “We helpen geneesmiddelenfabrikanten om goedkoper en op maat geneesmiddelen te ontwikkelen en geven consumenten meer regie over hun gezondheid.”

Op dit moment werken we aan methoden om ziekten beter te voorspellen en om betere medicatie te maken voor mensen. We werken aan manieren waarop we mensen ondersteunen zodat ze de regie in eigen hand kunnen houden.

Voorspellen

De ene persoon met overgewicht krijgt diabetes, de andere niet. Of iemand ziek wordt of complicaties krijgt, hangt af van factoren als leefstijl, omgeving, metabolisme en genetica. Om te kunnen voorspellen waarom iemand ziek wordt, onderzoeken we hoe een ziekte ontstaat en zich ontwikkelt. Dat doen we met biomarkers, stoffen (moleculen) die aanwezig zijn in bloed of urine. We ontwikkelen ook methoden om mensen in te delen in groepen op basis van hun biologische profiel. Farmaceutische bedrijven gebruiken onze kennis om daarmee medicijnen te ontwikkelen die efficiënter werken omdat ze meer gepersonaliseerd zijn.

Veilig voor mens en dier

We willen allemaal dat ons eten, geneesmiddelen en de chemicaliën waarmee wij in aanraking komen veilig zijn. Om dit vast te stellen worden onder andere dierproeven gedaan. TNO zoekt continu naar nieuwe inzichten en technologieën om dierproeven zo veel mogelijk te verminderen. Zo ontwerpen we bijvoorbeeld ‘organs-on-a-chip’. Hiermee bootsen we organen, zoals lever, darm of long, na op basis van menselijke cellen. Met deze miniatuurorganen testen we het effect van bepaalde medicijnen. Een andere manier om de effectiviteit van medicijnen te testen is microdosing. Hierbij brengen we een heel kleine dosering van een geneesmiddel in het lichaam, zonder risico voor de mens. Met de geavanceerde ‘Accelerator Mass Spectrometry’ (AMS) meten we vervolgens of het middel op de goede plek terechtkomt en of het daar lang genoeg blijft om effectief te kunnen zijn. 

Voorkomen en verbeteren

Samen met bedrijven ontwikkelen we apps en tools die mensen ondersteunen bij het voorkomen van ziekten. Ook willen we de kwaliteit van leven bij chronische ziekte verbeteren. Met het Diabetesfonds werken we daarom bijvoorbeeld aan een apparaat waarmee diabetespatiënten met behulp van licht hun bloedsuikerwaarde kunnen bepalen. Daardoor hoeven ze zichzelf niet zo vaak meer te prikken.

Samenwerking

De komende jaren willen we de ontwikkelde technologieën toepasbaar maken. Dat doen we samen met onder andere farmaceuten, ICT-bedrijven, diagnostiekbedrijven en zorgverzekeraars. Cyrille Krul: “Ik verwacht dat steeds meer partijen, zoals de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie, gaan samenwerken in het kader van ziekte en gezondheid. Met die samenwerking kunnen we de zorgkosten terugdringen en de effectiviteit verhogen.” Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van ‘Predictive Health Technologies’? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Nieuws

Ontwikkeling “Organ on-a-chip” voor leverziekte NASH

15 februari 2016
TNO, InvitroCue Pte Ltd uit Singapore en Takara Bio Europe AB uit Zweden zijn recentelijk een samenwerking gestart, waarbij ze, gebruikmakend van verschillende technologieën, een ​​voorspellend translationeel... Lees verder
Nieuws

Onderzoek gepersonaliseerd diabetessysteem kan starten

17 november 2015
Het TNO-project Power2DM heeft financiering vanuit het Europese programma Horizon 2020 verworven. Binnen het topic PHC 28 Self Management of Health and Disease kreeg dit project de hoogste ranking uit... Lees verder
Nieuws

TNO richt Instantie voor Dierenwelzijn op

24 april 2015
Op 18 december 2014 is de herziene wet op de dierproeven van kracht geworden. Dit betekent dat TNO, dat al langer handelt in de geest van de nieuwe wet, andere procedures volgt om dierproeven te kunnen... Lees verder

Dr. Cyrille Krul

Contact

Dr. Cyrille Krul

  • 3V's
Neem contact op

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.