Ons werk

Microdosing: medicijnen testen met kleine doseringen

Als enige organisatie in Europa beschikt TNO over een Accelerator Mass Spectrometer (AMS) waarmee 'microdosing' mogelijk is. Dit onderzoek verlaagt de kosten, verkort het ontwikkelingsproces van nieuwe geneesmiddelen en zorgt voor een vermindering van proefdieren.

Dankzij een geslaagde trial met een therapeutisch eiwit is microdosering een goede optie geworden voor farmaceutische ontwikkeling, zowel in technisch als ethisch opzicht. Doordat er zeer kleine doses worden toegediend (minder dan 100 microgram) ondervindt de proefpersoon geen fysieke gevolgen van het geneesmiddel. Maar de niveaus zijn met microdosering nog altijd hoog genoeg om te kunnen worden gemeten met geavanceerde AMS. Met de AMS kunnen tests op proefpersonen veel vroeger in het ontwikkelproces plaatsvinden. Dit creëert meerwaarde voor biotechbedrijven, omdat het risico op nieuwe investeringen wordt verminderd.

Aantrekkelijke en kosteneffectieve optie

Al met al is microdosering een aantrekkelijkere en kosteneffectievere optie, waarmee biotechbedrijven hun ontwikkelproces kunnen versnellen door eerder op mensen te testen en betere voorspellingen kunnen doen dan bij preklinische dierproeven. Bovendien worden er minder dieren voor proeven gebruikt. Dat is geheel in overeenstemming met het beleid van TNO: het verfijnen, verminderen en vervangen van dieproeven door snellere, nauwkeurigere alternatieven.

Microdosing: kleine hoeveelheden geneesmiddelen testen op mensen

Tijdens het op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen en nieuw voedselingrediënten, zijn bedrijven dringend op zoek naar manieren om hun ontwikkelingsproces efficiënter te maken. Microdosing, een... Lees verder
Downloads

Contact

Dr. Wouter Vaes

  • farmacokinetiek
  • microdosing
  • AMS
  • analyse
  • microtracer
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.