Ons werk

Gepersonaliseerde gezondheidszorg: 3D-printen van medicijnen

Voor de farmaceutische industrie is het vaak lastig om bij het formuleren voldoende systemische blootstelling te realiseren van geneesmiddelen die zijn bedoeld voor een bepaalde therapeutische werking. Met 3D-printen wordt het mogelijk om kleine batches van tabletten met speciale kenmerken te produceren voor maximale systemische blootstelling. TNO houdt zich bezig met het 3D-printen van orale toedieningsvormen gericht op beperkte biologische beschikbaarheid en gepersonaliseerde gezondheidszorg.

3D-printen is een innovatieve productiemethode waarbij een object laag voor laag wordt opgebouwd op basis van een driedimensionaal computerontwerp. Er zijn verschillende technieken voor 3D-printen beschikbaar. 3D-geprinte orale doseringsvormen (ODF’s) hebben aantoonbare toegevoegde waarde voor de therapietrouw van patiënten, met name binnen verschillende leeftijdsgroepen zoals kinderen en ouderen. Door ODF’s 3D te printen wordt het mogelijk om op elk gewenst moment tabletten te produceren voor individuele patiënten en zorgoplossingen aan te bieden in een gepersonaliseerde zorgomgeving.

De laatste jaren heeft TNO onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van printtechnologie op nieuwe gebieden, waardoor wij een van de internationale koplopers op het gebied van het 3D-printen van voedsel zijn. De geboekte successen op het gebied van het 3D-printen van complete voedingsproducten op basis van een breed scala aan basisingrediënten hebben geleid tot een uitbreiding van de activiteiten van TNO naar de farmaceutische industrie. Alle belangrijke technologieën voor 3D-printen (FDM, SLS, PBP, IJP, SLA) zijn binnen TNO beschikbaar, zodat er een breed scala aan onderzoek naar printen mogelijk wordt.

Door orale doseringsvormen (ODF’s) 3D te printen ontstaan er veel mogelijkheden voor het ontwerp met betrekking tot aspecten zoals de dosering van actieve farmaceutische ingrediënten, de dosering daarvan in een ODF, het gebruik en de verdeling van excipiënten, en de structuur en vorm van tabletten. Met 3D-printen kunnen unieke nieuwe producten worden gecreëerd die met andere methodes niet mogelijk zijn. Deze technologie biedt uitgebreide mogelijkheden:

  • Gemakkelijke productie van ODF’s met verschillende doseringen;
  • Productie van ODF’s met specifiek ontworpen afgifteprofielen;
  • Gemakkelijke productie van ODF’s met verschillende API’s (actieve farmaceutische ingrediënten);
  • Productie van ODF’s met verschillende interne structuren (bijv. microkanalen) in het ontwerp;
  • Productie van ODF’s met een unieke vorm (marketing, anti-imitatie).

Daarnaast kan binnen TNO ook onderzoek worden gedaan naar het gedrag van 3D-geprinte ODF’s dankzij intern ontwikkelde in vitro platforms zoals InTESTine. Hier kan de darmdoorlaatbaarheid van het maagdarmkanaal (twaalfvingerige darm, nuchtere darm, kronkeldarm en zelfs de endeldarm) met behulp van darmsegmenten worden bepaald. Bij deze ex vivo experimenten wordt de fysiologie van de menselijke darm nagebootst, wat zeer goede voorspellende eigenschappen heeft voor onderzoek naar de biologische beschikbaarheid van oraal toegediende geneesmiddelen.

Wilt u meer weten over het 3D-printen van orale toedieningsvormen en technieken voor het voorspellen van de biologische beschikbaarheid in mensen? Neem dan contact met ons op.

TNO Insights

Medicijnen op maat maken met een 3D-printer

17 juli 2020
Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen als volwassenen, maar met een veel lagere dosering. De meeste geneesmiddelen zijn daar echter niet op berekend. Met behulp van 3D-printtechnologie is het mogelijk... Lees verder
Downloads
Contact

Steven Erpelinck BSc. MBA

  • Biobeschikbaarheid
  • microdosing
  • AMS transporters
  • permeabiliteit
  • PBPK modeling

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.