Ons werk

Unieke voeding door 3D foodprinting

3D foodprinting is een compleet nieuwe manier om voedselproducten te maken die unieke eigenschappen hebben en volledig gepersonaliseerd zijn. 3D geprinte voeding levert daarmee een concrete bijdrage aan de gezondheid van consumenten en duurzaamheid in productie. TNO combineert kennis over voeding met ultra-moderne 3D print technologie.

TNO genereert daarmee nieuwe kansen voor ingrediënten, producten, procestechnologieën en diensten. Hiermee helpt TNO de voedingsindustrie met zoeken steeds naar nieuwe manieren om voedsel met unieke textuur, structuur en inhoudsstoffen te produceren.

3D printen is een innovatief fabricageproces waarbij een object direct vanuit een 3D computerdesign laag voor laag wordt opgebouwd. Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door printtechnologie of met lasers. Deze technieken zijn in te zetten voor de productie van voorwerpen van één materiaalsoort, maar ook om verschillende materialen met elkaar te combineren. Bij 3D foodprinting ontwikkelt TNO deze techniek verder om voedingsgrondstoffen te printen tot een eetbaar product. Juist de kennis over de complexe eigenschappen van voedsel in combinatie met moderne 3D printtechnologie maakt TNO hierin uniek.

3D foodprinten levert bijzondere toepassingen en kansen op:

  • Personalisering: 3D foodprinting opent de weg naar volledig personaliseerbare voeding omdat het producten kan maken die exact aansluiten op de behoeften en voorkeuren van afzonderlijke personen in inhoud, vorm en smaak: denk bijvoorbeeld aan sporters die een gepersonaliseerd product nodig hebben om van een training te herstellen of aan ouderen of patiënten met slikbeperking.
  • Fun: het printen van voedsel biedt enorme vrijheid op het gebied van design. Dit geldt niet alleen voor de 3D vorm maar ook voor de samenstelling (de ingrediënten en hun onderlinge verhouding), de structuur en textuur en de smaak. Dit maakt het mogelijk om unieke nieuwe producten te ontwikkelen die niet met andere technieken gemaakt kunnen worden of bestaande producten zodanig te veranderen in formule, structuur of textuur dat bijvoorbeeld de smaakbeleving gelijk blijft en de hoeveelheid zout of suiker wordt gereduceerd.
  • Gemak: de printer kan ervoor zorgen dat een persoonlijk gerecht precies op het juiste moment gemaakt wordt zodat er een vers en gezond gerecht klaarstaat op het moment dat de consument dat wil. Gemak kan resulteren in flexibele gedecentraliseerde productie (ter plaatse).
  • Alternatieve voedingsbronnen: 3D foodprinting kan bijdragen aan het omzetten van alternatieve ingrediënten zoals eiwitten uit algen, bietenloof of insecten in smakelijke producten met herkenbare structuren die goed zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Ook kunnen grondstoffen die nu omwille van hun uiterlijk niet worden benut, goed worden gebruikt binnen 3D foodprinting.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van 3D foodprinting voor uw product? Wij denken graag met u mee.

Ing. Daniel van der Linden

Contact

Ing. Daniel van der Linden

E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.