Nonalcoholische steatohepatitis (NASH) is een van de meest voorkomende chronische leveraandoeningen. Het aantal patiënten met NASH neemt drastisch toe, wat samenhangt met metabool syndroom, diabetes en obesitas. TNO ontwikkelt unieke preklinische in vivo modellen die de etiologie van deze ziekte in mensen accuraat nabootsen en van grote waarde zijn voor targetidentificatie, effectiviteitstests en het vaststellen van translationele biomarkers.

Niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD) verwijst naar een breed spectrum aan ziekteverschijnselen, variërend van vetopbouw in de lever tot NASH, leverfibrose en levercirrose en hangt samen met toegenomen morbiditeit en mortaliteit. NAFLD wordt beschouwd als het laatste ziektedomein waar enorme vooruitgang kan worden geboekt.

Unieke modellen

TNO heeft verschillende met voeding induceerbare modellen ontwikkeld van niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD)/NASH en leverfibrose waarmee het ziekteverloop kan worden bestudeerd in de context van obesitas, insulineresistentie en dislipidemie. Dieren ontwikkelen achtereenvolgens steatose, NASH en leverfibrose, inclusief kenmerken van de menselijke ziekte, zoals infiltratie van specifieke ontstekingscellen, activering van afzonderlijke pro-inflammatoire transcriptiefactoren, vorming van cholesterolkristallen en collageenafzetting in macrovasculaire gebieden. Een belangrijk aspect is dat dit mogelijk is onder experimentele omstandigheden die kunnen worden vertaald naar de situatie in mensen, zoals obesitas, hyperinsulinemie en dyslipidemie. Daarnaast zijn de NASH-modellen van TNO gevoelig voor nutritionele en farmacologische interventies (bijv. geneesmiddelen, inclusief PPAR-gamma-activators zoals glitazonen en FXR-activators zoals obeticholzuur (OCA), voedingsstoffen en anti-MIR).

Studie outline

Gebruiks-casus

Het interventieonderzoek begint meestal tijdens het ziekteverloop, om het therapeutisch regime in de klinische praktijk na te bootsen. Dat kan zijn tijdens het verloop van de steatose, bij NASH en zelfs wanneer er fibrose wordt waargenomen (zie figuur). De experimentele laesies lijken op die van de menselijke aandoening en worden gekenmerkt door macrovasculaire steatose, aggregaten van verschillende soorten ontstekingscellen en leverfibrose. De kenmerken van de experimentele aandoening zijn in menselijk weefsel gevalideerd en krijgen een score op basis van een systeem voor NASH dat is gebaseerd op het scoresysteem voor NAS in mensen.
Afhankelijk van het gebruikte voedingspatroon ontwikkelen de modellen ook andere complicaties die samenhangen met metabool syndroom, insulineresistentie en diabetes type 2, zoals atherosclerose, ontsteking van vetweefsel, een verminderde hartfunctie en microvasculaire complicaties in nieren en ogen. Deze bijkomende complicaties worden momenteel verder ontwikkeld in precompetetieve onderzoeksprogramma’s.

Voordelen

TNO valideert experimentele modellen samen met clinici op basis van menselijk weefsel. De unieke in vivo modellen met door voeding geïnduceerde NASH en fibrose zijn representatief voor de situatie in mensen en geschikt voor therapeutische protocollen, doordat tijdens specifieke fases van het ziekteverloop wordt ingegrepen. TNO heeft meer dan 25 jaar ervaring met ruim 200 preklinische onderzoeken en biedt proefopstellingen op maat, waaronder in vitro en in vivo modellen, PK/PD-onderzoek en toxicologisch onderzoek, waardoor het totaaloplossingen kan bieden voor translationeel onderzoek.

Toekomstperspectief

Naast de in vivo modellen voor NAFLD werkt TNO momenteel ook aan in vitro modellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van menselijke hepatocyten en stellaatcellen. Neem gerust contact met ons op als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoeksprogramma. De bovengenoemde modellen zijn beschikbaar om de effecten van stoffen bij NASH te testen. Daarnaast kunt u contact met ons opnemen als u wilt samenwerken aan ontwikkeling op de volgende gebieden:

  • Identificatie van biomarkers van NASH
  • Ontwikkeling van in vitro modellen voor NASH

Webinar 

Op 02 maart 2021 vond het webinar 'Organ cross-talk and biomarker discovery in NASH/fibrosis using translational preclinical models' plaats. Daarin worden translationele modellen voor preklinisch onderzoek voor NAFLD besproken. Kijk het webinar terug op Youtube (Engels). 

Expertise

Expertisegroep Metabolic Health Research

Door middel van preklinisch onderzoek gericht op het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, functionele voeding, diagnostica en preventie, helpt Metabolic Health Research mee aan het verminderen... Lees verder
Downloads

Contact

Dr. Robert Ostendorf

  • Translational research
  • Preclinical
  • NASH
  • Fibrosis
  • Organ-on-a-chip