Ons werk

Range-IT: betere navigatie voor blinden en slechtzienden

Het EU project Range-IT ontwikkelt een stand-alone draagbaar hulpmiddel dat blinden en slechtzienden helpt met autonome navigatie. De nieuwe toepassing stelt gebruikers in staat om beter te kunnen navigeren in onbekende gebouwen, bijvoorbeeld treinstations. Het detecteert objecten (<7 meter) en presenteert die aan de gebruiker. Gebaseerd op de individuele behoeften en op de omgeving gebeurt dit tactiel en/of auditief. 

Het hulpmiddel dat Range-IT ontwikkelt verhoogt ook de radius van obstakeldetectie van 1,5 meter (traditionele afstand voor een witte stok) naar 7 tot 8 meter en specifieke referentiepunten zoals trappen en muren worden weergegeven. TNO ontwikkelt samen met de andere Nederlandse partner in het consortium een tactiel display, waarmee de gebruiker feedback krijgt over obstakels door middel van vibraties rond het lichaam. Het totale consortium bestaat uit Dräger & Lienert en TU Dresden uit Duitsland, de Universiteit Gent en SoftKinetic® uit België en Elitac en TNO uit Nederland.

Samenwerking

Het consortium brengt de industriële kennis en de nieuwste technologieën samen met academisch onderzoek. TNO en Elitac ontwikkelen het tactiel display. SoftKinetic en de TU Dresden werken samen om de nieuwste 3D- beeldherkenningstechnieken voor real-time omgevingsanalyse, met behulp van een Time-of-Flight (ToF) DepthSense® camera. UGent neemt de leiding in het User Centered Design proces en zorgt voor de draagbaarheid van het hulpmiddel. Dräger & Lienert, gespecialiseerd in de verkoop van op maat gemaakte hulpinstrumenten voor blinden, speelt een belangrijke rol in de vertegenwoordiging van de eindgebruiker. 

Korte docu van Firestarters (in samenwerking met Vodafone en Discovery Channel) waarin gedemonstreerd wordt hoe mobiele technologie blinden en slechtzienden kan helpen
Contact
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.