TNO combineert uiteenlopende mogelijkheden om gezondheid in beeld te brengen; van draagbare technologie tot snelle bloedanalyse of apps. Deze technieken verbinden we met kennis van gedragsbeïnvloeding. De snelle feedbackloop vanuit de metingen en juiste toon in de terugkoppeling helpt consumenten hun voeding of leefstijl aanpassen aan de persoonlijke behoefte van hun lichaam. Dit doen we voor diverse bedrijven en overheden.

Aan de ene kant meten we dus allerhande aspecten van de persoonlijke gezondheid, om mensen vervolgens te adviseren hoe ze hun gezondheid op peil kunnen houden. Nu al zie je dat een grote groep consumenten hun gedrag mede laat bepalen door de sensoren die ze dragen. Dat gebeurt in landen als Amerika, maar ook steeds meer in Nederland. De metingen zijn nu alleen nog ietwat ééndimensionaal in de vorm van bijvoorbeeld een stappenteller. Door meerdere soorten informatie te combineren krijg je echter preciezer en vooral persoonlijker feedback.

Korte feedbackloop stimuleert

De algemene richtlijnen om mensen gezond en vitaal te houden worden in praktijk weinig gevolgd. Juist het persoonlijk maken van de meting en adviezen stimuleert mensen om hun levensstijl aan te passen. Ze zien namelijk meteen wat iets doet voor de gezondheid. Een korte feedbackloop via een sensor werkt motiverender dan een mogelijk voordeel dat ze over twintig jaar pas ervaren.

Gepersonaliseerde coaching

TNO kent en draagt bij aan moderne technologie voor het meten van gezondheid. Daarbij combineert TNO de metingen met kennis op het vlak van gedragsverandering die bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum wordt ontwikkeld. Wat tussen meting en output gebeurt, is interessant. Juist de gepersonaliseerde coaching zorgt voor bekrachtiging en empowerment van consumenten. De manier van terugkoppelen personaliseren en qua toon en inhoud toespitsen op de specifieke consument zorgt dat adviezen beter worden opgevolgd.

Hele waardeketen in beeld

TNO werkt in de hele waardeketen voor bedrijven die hun technologische capaciteiten willen verbeteren:

  • Technologiebedrijven helpen we oplossingen zoeken die hun technologie relevant maakt voor de consument.
  • Brancheorganisaties, zoals de organisatie van diëtisten, helpen we een vertaling maken van de output van een apparaat naar het eetgedrag.
  • Grote voedingsfabrikanten adviseren we over voeding die aansluit bij de behoefte van de consument.
  • Retailbedrijven helpen we met diensten die klanten helpen de juiste keuzes te maken; denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerd boodschappenlijstje.
  • In een PPS-constructie (Personalized Nutrition and Health) bepalen we samen met spelers uit de hele waardeketen waarop we inzetten bij voeding en gezondheid.

Bent u geïnteresseerd in het leveren van een bijdrage aan het consortium? Bekijk dan hier de film ‘The Future of Food is Personal’ voor meer informatie.

The Future of Food is Personal

Luister hier naar de podcast 

Vlees noch vis (6): Gezond zijn is een keuze

Contact

Dr. Bas Kremer