Ons werk

Microbiologie: diagnosticeren en conserveren

De groei van bacteriën, gisten en schimmels beïnvloedt de kwaliteit en veiligheid van voedingsproducten. TNO beschikt over geavanceerde DNA-gebaseerde methoden om deze microbiële groei in kaart te brengen. Daarnaast adviseren we producenten hoe ze kunnen voorkomen dat eventueel aanwezige micro-organismen overleven of gaan groeien.

TNO is expert op het vlak van het bestuderen, analyseren en begrijpen van microbiologische processen en het identificeren van potentiële oplossingen. Daarbij begrijpen we hoe het samenspel van ingrediënten effect heeft op de microbiologie. Synergie tussen verschillende (natuurlijke) ingrediënten kan helpen bij het vinden van de beste hordestrategie voor voedselconservering. We helpen bedrijven deze kennis in te zetten bij hun productontwikkeling. Dit doen we voor lang houdbare producten als soepen, sauzen en vruchtensappen maar ook voor minder lang houdbare producten als kant-en-klaarmaaltijden, salades en zuivel. Ook werken we voor ingrediëntenleveranciers die interesse hebben in het conserverend potentieel van hun (natuurlijke) ingrediënten.

Uitdagingen waar we op inzetten

  • Voedselproducten langer houdbaar maken met natuurlijke ingrediënten. Door E-nummers te vervangen door natuurlijke ingrediënten. We onderzoeken welke producten hiervoor geschikt zijn.
  • Hygiëne van de toekomst. Regelmatig ontdekken fabrikanten een micro-organisme maar weten ze niet goed waar dit vandaan komt. We kijken dan naar de ecologie van de fabriek en nemen de diverse stromen mee om te ontdekken waar mogelijke bronnen en risico’s liggen.
  • Synergie door goede combinatie van ingrediënten. Wanneer je chemische conserveermiddelen vervangt door natuurlijke ingrediënten is het de uitdaging om optimale combinaties te vinden die (nagenoeg) hetzelfde effect bereiken als de stof die je weglaat.
  • Hordestrategie. Waarbij we bedrijven helpen om de juiste en voldoende hordes op te werpen om producten veilig te houden.

Dr. Roy Montijn

Contact

Dr. Roy Montijn

E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.