Ons werk

Risicomanagement met ERIS

Fabrikanten van voeding en diervoeders zijn graag voorbereid op mogelijke risico’s. TNO ontwikkelde hiervoor Emerging Risk Identification Support (ERIS). ERIS helpt bedrijven om opkomende en onverwachte risico’s te zien aankomen, zodat ze tijdig maatregelen kunnen nemen. Het systeem levert praktische en bruikbare resultaten, gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Momenteel werkt TNO aan uitbreiding van ERIS op het vlak van fraude en misbruik.

Met deze vorm van risicomanagement is TNO wereldwijd leidend. Marcel van Zandvoort, Business Developer bij TNO: “Dat blijkt wel uit het feit dat de FDA (Food and Drug Administration) de hele wereld afzocht naar deze expertise en bij ons uitkwam.”

Wetenschappelijk en praktisch

Van Zandvoort: “Op Google kun je goed zoeken naar specifieke producten en gevaren. Je krijgt echter enorm veel treffers. Binnen ERIS combineren we zoekwoorden en ontologieën en geven het overzicht van veel producten en de mogelijke gevaren. We kijken daarbij verder dan de ‘usual suspects’. Dat zorgt dat we snel relevante informatie vinden over mogelijke risico´s. Indien gewenst wegen onze experts die – in samenspraak met de klant – op waarde. Dat zorgt snel voor wetenschappelijk onderbouwde praktisch bruikbare resultaten.”

Inzicht in risico’s

ERIS biedt bedrijven inzicht in risico’s. Het systeem werkt met dashboards die overzicht geven van de risico’s. Bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat een ‘corporate memory’ wordt gecreëerd. Het legt kennis vast in een systeem in plaats van in mensen. Uiteenlopende voedingsmiddelenbedrijven en autoriteiten werken met ERIS. “Voor retailbedrijven kan het ook interessant zijn. Zij werken met veel eigenmerkproducten. Daarvoor willen ze zaken op orde houden en weten welke risico’s er mogelijk zijn.”

Drs. Marcel van Zandvoort

Contact

Drs. Marcel van Zandvoort

  • voedselveiligheid
  • risico management
  • sensor
  • innovatie
  • opkomende risico
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.