Gezond en Veilig Opgroeien

Kinderen in Nederland groeien gelukkig vrij gezond op. Toch zijn er zaken die beter kunnen. Zo is er onder de jeugd meer overgewicht dan vroeger, zijn er meer gedragsproblemen en is er meer opvoedonzekerheid bij ouders. Symone Detmar, hoofd van het kennisprogramma Jeugd: “Met preventie is winst te behalen. Dat is op de lange termijn bijzonder lonend; daar werken we samen met partners aan.”

De allervroegste preventie

Gezondheidsklachten in het latere leven kunnen al in de baarmoeder ontstaan. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap bewust bezig te zijn met gezond gedrag. Samen met partners heeft TNO een nieuw model ontwikkeld om zwangeren in groepen te begeleiden. In die groepen is veel interactie en vrouwen worden gestimuleerd om zelf na te denken over gezonde keuzes. Hierdoor stoppen zij bijvoorbeeld sneller met roken. Maar preventie kan nog vroeger beginnen: wij richten ons ook op vrouwen die zwanger willen worden.

Gezondheidszorg voor de jeugd

TNO werkt nauw samen met de jeugdgezondheidszorg. Zo vindt de postdocopleiding voor jeugdartsen bij ons plaats. Ook ontwikkelen we richtlijnen voor consultatiebureaus, zodat de beste kennis daadwerkelijk haar weg vindt naar de praktijk. We stimuleren een goede mondzorg voor jeugdigen. En we werken aan innovaties, zoals zorg op maat: via beschikbare data is vast te stellen welke kinderen vaker naar het consultatiebureau moeten en welke minder vaak.

Gedragsverandering

Veel kinderen eten te weinig groenten en fruit, terwijl dat juist zo belangrijk is om gezond op te groeien. Gezonde voeding voorkomt bijvoorbeeld overgewicht. Wij hebben kennis over hoe je een gedragsverandering bereikt bij ouders en kinderen. Voorlichting is niet voldoende, wij onderzoeken op individueel niveau wat mensen motiveert. Die kennis gebruiken we ook om kinderen en jongeren sociaal weerbaar te maken.

Samenwerking

TNO is partner van professionals en beleidsmakers op het gebied van zorg voor de jeugd. Wij leveren onderbouwde kennis voor vragen uit de praktijk. Daarvoor hebben wij allerlei disciplines in huis: van artsen en pedagogen tot gezondheidsbevorderaars en statistici. Symone Detmar: “Het is ontzettend belangrijk om te investeren in kinderen, want zij zijn de toekomst van onze maatschappij.” Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van gezond en veilig opgroeien? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Lees meer

Nieuws

Ontwikkeling effectieve aanpak tegen kindermishandeling

17 november 2017
Volgens de Nationale Prevalentie studie Mishandeling (NPM) worden in Nederland jaarlijks bijna 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. De NPM wordt iedere vijf jaar uitgevoerd o.a. in samenwerking... Lees verder
Nieuws

TNO coördineert EU-onderzoek naar (lange termijn)effecten bij kinderen die veel te vroeg of te licht geboren zijn

18 mei 2017
Per jaar worden er in Europa ongeveer 50.000 kinderen veel te vroeg  en/of met een veel te laag geboortegewicht geboren. En door betere zorg stijgt dit aantal nog. Deze kinderen hebben een hoger risico... Lees verder
Nieuws

'Meer aandacht nodig voor eerste levensfase kind'

23 februari 2017
Welke uitdagingen en kansen liggen er om een goede bijdrage te leveren aan een gezonde, kansrijke en veilige start van het leven? Vijf organisaties die betrokken zijn bij interventies rondom positief ouderschap... Lees verder

Prevention, Work & Health
Contact

Dr. Symone Detmar

  • jeugdgezondheid
  • opvoeding
  • opgroeien
  • kwaliteit van leven
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.