Als we deze mogelijkheden kunnen realiseren, zal dat bijdragen aan een transitie van genezing naar preventie. Het exposoomonderzoek kan substantieel bijdragen aan het aanpakken van twee van de belangrijke uitdagingen in het domein van de gezondheidszorg, namelijk de steeds hoger wordende kosten binnen de gezondheidszorg en het tekort aan medisch personeel.
We streven ernaar om preventieve tools te ontwikkelen om exposoomgegevens om te zetten in bruikbare feedback en advies. Aangezien exposoomonderzoek nog in de kinderschoenen staat, bestaan er op dit moment geen voorbeeldprojecten. TNO heeft echter een bewezen staat van dienst op het gebied van gepersonaliseerde gezondheid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van vergelijkbare digitale datastromen en ‘sense-reason-act’ principes om data om te zetten in uitvoerbaar advies, rekening houdend met gedragswetenschappen. Dit heeft tevens waardevolle inzichten opgeleverd in ethische en privacy kwesties die gepaard gaan met het gebruik van persoonlijke gegevens.
Speciaal voor de werkplek hebben we infobladen ontwikkeld die beschrijven hoe sensoren kunnen worden toegepast en voor welke doelen. De infobladen geven voor- en nadelen van deze toepassingen en gaan in op mogelijke ethische vraagstukken die zich kunnen voordoen bij de introductie van sensoren op de werkplek:
Naast technische uitdagingen brengt de toepassing van exposoomtechnologieën ook andere uitdagingen met zich mee. Het gebruik van draadloze apparaten en de opslag van informatie op internet leidt bijvoorbeeld tot potentiële privacy- en ethische vraagstukken, rond eigendom en bescherming van gegevens. Als deze technologieën zullen worden toegepast voor het beoordelen van externe en interne blootstelling aan milieustressoren, moeten deze vraagstukken worden opgelost. Daarom gebruikt TNO het concept van ‘privacy by design’ om gebruikersautonomie, transparantie en data beveiliging te waarborgen.
Hoe kunnen we met persoonlijke data de zorg verbeteren en tegelijkertijd de privacy van de cliënt waarborgen?
Blootstelling op het werk kan leiden tot veel ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen. Het huidige beleid en de huidige strategieën voor risicobeperking zijn gebaseerd op bestaande wetenschappelijke gegevens. Dit bewijs is echter beperkt vanwege de uitdagingen die het bestuderen van de complexe relatie tussen blootstelling op de werkvloer en gezondheid met zich meebrengt. Een exposoom-benadering voor het beroepsleven betekent een grote stap voor beroepsgerelateerde gezondheidswetenschap. We definiëren het exposoom van het beroepsleven als alle beroepsmatige en aanverwante niet-beroepsmatige blootstellingen (bijv. levensstijl, gedrag). TNO leidt het EU EPHOR-consortium dat zich richt op het ontwikkelen van kennis, methoden en instrumenten om het beroepsgerelateerde exposoom te karakteriseren.
Exposoom: het gezamenlijke effect van alle externe factoren waar een mens gedurende de verschillende levensfases aan wordt blootgesteld.
Wat voor kansen biedt een toegepast exposoom-programma voor effectieve preventie van ziekte?
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!