Gemeenten zijn al jaren actief op het domein van werk en inkomen: re-integratie, schuldhulpverlening, armoedebestrijding, handhaving, sociale werkvoorziening vallen onder deze verantwoordelijkheid. Daardoor hebben zij een schat aan ervaringskennis over de inzet van interventies. Tegelijkertijd weten we nog te weinig over welke interventies nu écht werken, en welke niet. TNO brengt in kaart wat er in de literatuur bekend is rond deze interventies.
VNG, Divosa en het ministerie van SZW starten een meerjarig kennisprogramma, om onderzoek naar effectieve instrumenten, methoden en werkwijzen te stimuleren en de praktijk te laten profiteren van die nieuwe kennis. Hierbij werken zij samen met UWV en het ministerie van VWS. ZonMw zal het programma uitvoeren. Dit kennisprogramma Versterking gemeentelijke uitvoeringspraktijk moet kennis opleveren waar bestuur/management, beleidmakers en mensen in de uitvoering wat aan hebben.
Ter voorbereiding van het kennisprogramma heeft het ministerie van SZW aan TNO gevraagd in kaart te brengen wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is rond interventies op het gebied van werk en inkomen. Een eerste stap op weg naar een kennisprogramma gericht op kennisontwikkeling is immers het in kaart brengen van de stand van de kennis.
Het handelingsperspectief voor de professional is het uitgangspunt geweest voor deze quickscan. Daarbij is niet alleen gekeken naar wat er bekend is over de effectiviteit van deze handelingsperspectieven, maar ook naar factoren die de effectiviteit kunnen beïnvloeden zoals werkprocessen, aansturing, bejegening en professionaliteit. De quickscan geeft daarmee op hoofdlijnen een beeld van de kennis op dit terrein en laat tegelijk zien waar kennislacunes zitten.
Gezien de korte tijd waarin het onderzoek is uitgevoerd en de breedte van het speelveld, is het onderzoek uitgevoerd op basis van literatuuronderzoek (reviews of meta-analyses) en de raadpleging van enkele experts. De quickscan schetst daarom in grote lijnen het beeld van het wetenschappelijk veld op het vlak van de gemeentelijke uitvoering, maar is geen onuitputtelijk overzicht van alle beschikbare kennis.
Enkele belangrijke conclusies van deze quickscan zijn: