In de westerse wereld kiezen we zelf wat we eten. Dat is een luxe, maar ook een risico, want niet alle voedingsmiddelen zijn goed voor ons. Ongezond eten kan vooral later in het leven leiden tot langdurige ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij TNO onderzoeken we hoe we gezond gedrag kunnen stimuleren, met meer gezonde levensjaren en minder zorgkosten als maatschappelijke winst.

Vaak gaan mensen pas op hun voeding letten als er iets mis is, maar hoe vroeger je begint met gezonde voeding, hoe groter het effect.

De eerste duizend dagen van het kind

Een gezonde voeding begint al voor de geboorte, zelfs voor de conceptie van een kind. De gezondheidstoestand van de ouders op het moment dat ze een kind verwekken, is van invloed op de gezondheid van het kind, evenals de tijd in de baarmoeder. Tijdens de eerste levensjaren heeft een kind niet alleen goede voeding nodig om te groeien, maar leert het ook eetgewoonten aan. Kortom: de eerste duizend dagen van het kind zijn een cruciale periode voor de gezondheid in het verdere leven.

Intrinsieke motivatie

Het gaat er niet alleen om te weten wat gezonde voeding is, maar ook hoe je mensen zover krijgt dat ze gezonde keuzes maken. Alleen als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn, houden ze het vol om gezond voedsel te kiezen voor zichzelf en hun kinderen. TNO combineert kennis van voeding en gezondheid met kennis van jeugd en gedragsbeïnvloeding.

Businessmodellen die bijdragen aan een gezonde leefstijl

Het is het mooist als niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven gezond eten stimuleert. Samen met bedrijven zoeken wij daarom naar businessmodellen die helpen gezond gedrag vol te houden. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe je gezondheid meet en gezond gedrag beïnvloedt, en wat waardeketens en verdienmodellen zijn op basis van nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe kansen die draagbare technologie biedt, waardoor mensen in de toekomst over veel meer data beschikken over hun gezondheid.

Samenwerking

TNO is het externe onderzoekslaboratorium voor bedrijven en instellingen. Onze grote meerwaarde is dat wij kennis op allerlei terreinen in huis hebben en combineren, en dat ons onderzoek direct toepasbaar is.

Wilt u onderzoek laten doen naar producten en diensten die mensen helpen gezond te leven?

Neem dan contact met ons op

Contact opnemen

Contact

Drs. Roelinde Bakker

  • Child health
  • First 1000 days
  • Mother and child care
  • Africa
  • Asia