Equipment for Additive Manufacturing (EFAM)

EFAM ontwikkelt samen met kennispartners en industriële marktpartijen innovatieve fabricage processen en bijbehorende hoge-precisie machineconcepten voor het deponeren en patroneren van functionele materialen. Deze laag-bij-laag depositie/patroneren wordt gezien als de holy grail voor veel verschillende toepassingen, zoals geïntegreerde en flexibele elektronica, gepersonaliseerde medicijnen en voedsel, zonnecellen en OLED verlichting.

Machine om onderdelen te printen

Vanuit een brede technologische basis: 1) destilleert de groep product- en proceseisen, 2) vertaalt deze eisen naar innovatieve machine concepten,
3) ontwikkelt samen met kennis- en industriële partners machine prototypes en 4) transfereert de ontwikkelde technologie naar de industriële partners. De groep heeft ruime ervaring met additieve processen, zoals printen van hoog-viskeuze materialen, patroneren van fotogevoelige materialen, printen van 3D structuren, printen van metaallijnen, laser printen en structurering, dunne-film depositie en patroneren, voedsel printen en inkapselen, etc. De research groep beheerst een zestal disciplines met hoogwaardige domeinkennis, te weten meet- en regeltechniek, mechatronica, thermofluid engineering, systeem engineering, proces en equipment ontwikkeling en project management. Deze kennis en ervaring heeft zich vertaald in succesvolle projecten, een sterke patentportfolio en een uitgebreid kennisnetwerk.

Onze expertise

De research groep Equipment for Additive manufacturing ontwikkelt innovatieve processen en bijbehoren machineconcepten voor de volgende technologie en applicatie gebieden:

  • Fast-ALD: aanbrengen van dunne atomaire lagen (Atomic Layer Deposition) met baanbrekend-snelle depositiemethoden, o.a. voor OLED, solar, flexibele displays, LED verlichting en sensoren.
  • Digital light processing: het patroneren van fotogevoelige materialen voor het bouwen/printen van 3D functionele producten, o.a. voor dentaal, gehoorapparaten en prototyping
  • High-viscous jetting: printen van hoge-viskeuze vloeistoffen, o.a. voor 3D printen van elektronica en geïntegreerde producten, printen van voedsel en medicijnen, en het printen van metaal.
  • Laser printen and structuring: het patroneren en bewerken van functionele materialen middels lasers, o.a. voor het printen van metaal inkten, het sinteren van metaal inkten, ablatie van dunne laagjes.

Toepassingen en impact

Detail printmachine

Voorbeelden van impact:

  • LEPUS: ontwikkeling van een snelle 3D-printtechnologie (Digital Light Processing) voor het vervaardigen van 3D producten, o.a. juwelen en gehoorapparaten. De technologie is naar een bedrijf getransfereerd.
  • Fast-ALD: ontwikkeling van een baanbrekende depositie technologie (Atomic Layer Deposition) waarmee atomaire lagen met hoge snelheid worden aangebracht. De technologie is 100 X sneller dan conventionele ALD). Het spinout bedrijf SolayTec vercommercialiseert momenteel deze technologie voor het aanbrengen van een dunne passivatielaag op silicium zonnecellen.
  • High Viscocity Jetting (HVJ): ontwikkeling van een printkoptechnologie voor het printen van hoog-viskeuze vloeistoffen. Deze HVJ print technologie is toepasbaar voor het printen van voedsel en metaal. Recentelijk is de technologie in een demonstratieplatform geïntegreerd. Dit platform is opgezet als een carrousel waardoor 100 verschillende producten gelijktijdig geprint kunnen worden.
Ons werk

Materialen voor de hightechindustrie

De hightechindustrie richt zich steeds meer op miniaturisatie, complex gevormde producten en multifunctionele materialen. Hiervoor is innovatie nodig op het gebied van productie en verwerking van materialen... Lees verder
Kennis

Additive Manufacturing

Additive Manufacturing (AM) staat voor het produceren van producten of onderdelen die laag voor laag worden gebouwd. De informatie die hiervoor nodig is wordt rechtstreeks uit het digitale ontwerp gehaald.... Lees verder

Expertisegroepen

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.