Thin Film Technology

Thin Film Technology (TFT) houdt zich bezig met dunne-film depositie processen, een enabling technology voor veel elektronica applicaties met een groot oppervlak, zoals dunne film zonnecellen, (O)LED lighting en (O)LED displays.

De missie van TFT is de ontwikkeling van innovatieve opschaalbare depositietechnologie voor de productie van large area applicaties. Hierbij ligt op dit moment de focus met name op de productie van dunne-film zonnecel productie-equipment en -processen.

TFT is een belangrijke medeoprichter van het Holst Centre in 2005 en Solliance Solar Research in 2010 (samenwerkingsverband tussen IMEC, ECN, TU/e en TNO). Binnen Solliance Solar Research is TFT verantwoordelijk voor de ontwikkeling van CIGS gebaseerde zonnecellen (CIGS is een kristalstructuur van koper, indium, gallium en selenium). TNO heeft hiervoor een referentie R&D CIGS productielijn. TFT ontwikkelt met industriële partners materialen, processen en nieuwe generatie productie-equipment voor betere en goedkopere CIGS zonnecellen.

Onze Expertise

TFT werkt aan procesontwikkeling van de volgende technologieën, die o.a. worden gebruikt voor vernieuwende stappen in het CIGS productieproces:

  • Spatial Atomic Layer Deposition (sALD): een technologie die toegepast wordt bij de depositie van o.a. een cadmiumvrije bufferlaag, transparante geleidende laag (TCO) en een barrièrelaag
  • Atmospheric pressure (plasma enhanced) chemical vapor deposition (AP(PE)-CVD): gebruikt bij TCO-depositie
  • Nat-chemische depositie van de bufferlaag
  • Inkjet printen voor het aanbrengen van een geleidend grid
  • Lasertechnologie voor het isoleren en verbinden van verschillende geleidende lagen
  • Selenisatie: activeren van de CIGS laag
  • Light management: TCO en nanostructurering.

De combinatie van bovenstaande expertise stelt TFT in staat om op industriële schaal oplossingen te ontwikkelen, geschikt voor equipment en processen voor dunne-film zonnecellen en displays.

Ons werk

Materialen voor de hightechindustrie

De hightechindustrie richt zich steeds meer op miniaturisatie, complex gevormde producten en multifunctionele materialen. Hiervoor is innovatie nodig op het gebied van productie en verwerking van materialen... Lees verder
Expertise

Equipment for Additive Manufacturing (EFAM)

EFAM ontwikkelt samen met kennispartners en industriële marktpartijen innovatieve fabricage processen en bijbehorende hoge-precisie machineconcepten voor het deponeren en patroneren van functionele materialen.... Lees verder
Nieuws

Onderzoek TNO/Solliance en TU Delft geeft inzicht in lange-termijn stabiliteit van zonnecellen

02 oktober 2015
Er is nog (te) weinig bekend over de stabiliteit van flexibele zonnepanelen op de lange termijn. Solliance/TNO-onderzoekster Mirjam Theelen heeft daarom een opstelling gerealiseerd die zonnecellen versneld... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

Ir. André Schilt

  • Dunne film
  • Zonnepanelen
  • plasmatechnologie
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.