Ons werk

Improved Micro Stereolithografie

TNO onderzoekt en ontwikkelt nieuwe, en verbetert bestaande Rapid Manufacturing (RM)-processen. Bij (micro)stereolithografie wordt een product in laagjes opgebouwd door een vloeistof te belichten. Stereolithografie-processen zijn veelal beperkt in resolutie, bouwsnelheid en verwerkbare materialen. Voor een optimale productiviteit moeten materiaal, proces en apparatuur per toepassing ontwikkeld worden. TNO loopt hierin wereldwijd voorop.

Wist u dat gehoorapparaten tegenwoordig door 3D-printers geproduceerd worden? Hierdoor is het mogelijk snel een perfect passend apparaat te produceren. Het is helaas nog niet zo dat 3D-printers geschikt zijn om producten voor iedere toepassing te maken. Iedere toepassing stelt zijn eigen eisen, bijvoorbeeld aan materiaaleigenschappen. Om deze verschillende materialen te kunnen verwerken, moet het proces en het bijbehorende apparaat aangepast worden; voor andere producten zijn andere processen en materialen nodig. TNO ontwikkelt 3D-printers en bijbehorende materialen om deze technologie ook voor andere producten toepasbaar te maken.

Lepus-apparaat

De meeste stereolithografieapparaten bouwen een product op met een gemiddelde snelheid van 100 lagen p/u. Bij een laagdikte van 0,1mm levert dit 10mm producthoogte p/u op. Hogere resoluties (en dus ook dunnere lagen) zorgen ervoor dat de bouwsnelheid zelfs nóg lager wordt. Het door TNO ontwikkelde apparaat 'Lepus' bouwt tot 1200 lagen p/u, waardoor bij resoluties tot 0,025mm een hoge bouwsnelheid mogelijk is. Speciaal voor producten die een zeer hoge nauwkeurigheid vereisen, heeft TNO een proces ontwikkeld met een resolutie van 0,005 mm. Dit maakt het mogelijk kleine, complexe producten te vervaardigen met hoogwaardige producteigenschappen. Daarbij is het verschil in oppervlaktekwaliteit met gespuitgiete producten niet meer waarneembaar met het blote oog. Naast het proces en de apparatuur ontwikkelt TNO ook speciale materialen voor microstereolithografie. Materiaal kan daardoor geoptimaliseerd worden voor functionele eisen zoals duurzaamheid die aan het product gesteld worden. Tevens heeft TNO ervaring met het ontwikkelen van biocompatibele en keramische materialen, en materialen voor verloren wasgieten.

Contract research

Via contract research bieden wij bedrijven op verschillende manieren toegevoegde waarde. Met de door ons ontwikkelde, geoctrooieerde technologie zijn wij in staat met een snel proces hoogwaardige materialen te verwerken tot nauwkeurige producten. Bij de verwerking van deze materialen tot een product met een specifieke toepassing is het van belang dat dit materiaal en het proces op elkaar worden afgestemd om tot de juiste apparatuur te komen. En op dit gebied ligt onze expertise.

  • Ons systeem is 6 tot 10 keer sneller dan conventionele RM-systemen. Hierdoor is een kosteneffectieve productie een feit.
  • Het proces waarmee wij met een hoge resolutie hoogwaardige materialen kunnen verwerken, is uniek en gepatenteerd.
  • Om tot dit proces te komen, hebben wij gebruikgemaakt van de diverse expertises waarin TNO zich al bewezen heeft: onder andere optica en process control voor bijvoorbeeld ruimtevaart en lithografie. Daarnaast heeft TNO veel kennis op het gebied van materiaalontwikkeling.
  • Met andere woorden, wij kunnen het optimale proces voor uw materiaal en toepassing ontwikkelen.
Downloads

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.