Ons werk

Service-loket voor Flexibele Electronica prototypes

Het consortium Flexlines, waar ook TNO deel van uit maakt, heeft als doel de samenwerking tussen Europese bedrijven op het vlak van flexibele electronica te stimuleren. Flexlines realiseert als het ware een ‘one-stop-shop’ voor het verwerkelijken van flexibele electronica prototypes, terwijl afzonderlijke schakels - processen en infrastructuur voor ontwerp en productie - uitgebouwd en afgestemd worden. Prototypes die aansluiten bij de behoeften van de lokale industrie in de grensregio worden ter validatie en als showcases gerealiseerd.

 

 

Flexlines is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

één enkel service-loket

Het doel is om makkelijk toegang te creëren tot de fabricage van flexibele prototypes van elektronica. Universiteiten en bedrijven kunnen contact opnemen met één 'service-loket' met hun verzoeken met betrekking tot mogelijke functionele demonstratoren op basis van flexibele elektronica. Op deze manier kunnen ze hun ideeën laten verwerken in flexibele en goedkope elektronische toepassingen. De nadruk zal liggen op partijen die niet vertrouwd zijn met onderliggende technologieën. Daarnaast worden projectdiensten voor meerdere klanten tegelijk ontwikkeld voor flexibele elektronica. Dit maakt het mogelijk om de fabricagekosten te verlagen door meerdere klantprototypes te delen tijdens dezelfde productierun.

Als onderdeel van de ontwikkeling van dit serviceloket zijn de projectpartners er inmiddels in geslaagd om hun workflows zodanig op elkaar af te stemmen dat het proces van een aanvraag van een klant naar de realisatie en tot en met een demonstrator soepel zal verlopen. 

Meer informatie is te vinden op de website van Flexlines.

Technische hoogtepunten

Dunne-filmelektronica en hybride geprinte electronica voor Internet of Things bieden eindeloze mogelijkheden, zoals draagbare sensoren, dunne-filmelektronica in producten voor gebruikersinteractie, 'slimme' winkelschappen, digitale schermen, verlichting. Deze technologie biedt meer en tegelijk goedkopere mogelijkheden. Het project is in 2018 gestart en technische ontwikkelingen binnen het project hebben geleid tot enkele hoogtepunten:

  • Een procesontwerpkit is door imec en de KU Leuven gerealiseerd om het elektronische ontwerp te stroomlijnen
  • De kwaliteit van elektronische componenten uit de pilot line bij TNO is verbeterd met behulp van een zogenaamde Lean Six Sigma-methode, leidend tot verbeterde kwaliteit en productiesnelheden
  • De combinatie van flexibele, dunne film electronica met conventionele kunststofproductiemethoden zoals spuitgieten en thermovormen wordt onderzocht, waarbij al veelbelovende tussenresultaten zijn bereikt
  • Holst Centre heeft een transparante vingerafdrukscanner-demonstrator gerealiseerd die de ‘Best Prototype Award’ heeft gewonnen tijdens de toonaangevende displayconferentie en tentoonstelling SID Display Week 2019 in San Jose (VS) in mei 2019

Meer informatie over FlexLines en de Grensregio

grensregio
Zie ook
Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.