Materialen

De hightechindustrie richt zich steeds meer op miniaturisatie, complex gevormde producten en multifunctionele materialen. Hiervoor is innovatie nodig op het gebied van productie en verwerking van materialen en kwalificatie van het materiaalgedrag in eindproducten. Ten behoeve van de industrie, combineert TNO haar competenties om de ontwikkeling van complexe, betrouwbare en kosteneffectieve producten mogelijk maken en te optimaliseren.

Voor de ontwikkeling van nieuwe materialen en toepassingen zijn de volgende expertises beschikbaar:
Dunne-film depositie-technologie richt zich op de ontwikkeling van innovatieve en schaalbare technologie voor dunne laag / coatings depositie op grote oppervlakken, waaronder revolutionaire productieapparatuur voor dunnefilm zonnecellen.
Responsieve materialen en coatingtechnologie richt zich op materialen en processen voor natchemische coatings, nanostructurering waaronder ontwerp, synthese en karakterisering van nanodeeltjes en responsieve polymeren.
Materialen voor geïntegreerde producten richt zich op productontwikkeling met de juiste ingebouwde betrouwbaarheid door inzet van unieke fysische experimenten ondersteund met computermodellen en optimalisaties.
Apparatuur voor Additive Manufacturing (3D-printen) richt zich op de ontwikkeling van technologie en concepten voor extreem nauwkeurige machines voor 3D-printen en laagsgewijze materiaaldepositie.

Bilaterale samenwerking

TNO gebruikt zijn expertise op het gebied van materiaalgedrag, productie- en procestechnologie en productbetrouwbaarheid om samen met bedrijven en andere onderzoeksorganisaties te werken aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en een kortere time-to-market. De industriële partners waarmee TNO werkt aan de ontwikkeling van materiaaltoepassingen zijn actief binnen hightechmarkten zoals die voor zonnecellen, medische apparatuur, 3D-printtechnologie, halfgeleiders, geavanceerde materialen, automobiel en verlichting.

Shared Research Programma's

TNO initieert en neemt deel aan gezamenlijk onderzoek. Teams afkomstig uit het bedrijfsleven en van onderzoeksorganisaties werken samen binnen programma's voor de gezamenlijke ontwikkeling van materialen, processen, apparatuur en toepassingen.

Brightlands Materials Center richt zich op materiaalontwikkeling, waarbij TNO met name de ontwikkeling van Hierarchisch Functionele Materialen aanstuurt. Dit zijn polymere materialen die via nano-deeltjes extra eigenschappen en functies worden meegegeven voor allerlei opto-electrisch (o.a. zonnecel) en lichtgewicht (o.a. auto- en vliegtuigcomponenten) en voor verwerking via additive manufacturing.

Solliance, de alliantie van TNO, TU/e, Holst Centre, imec en Forschungszentrum Julich richt zich op proces en productontwikkeling van dunnefilmzonnecellen.

De Additive Manufacturing propositie  ontwikkelt next-generation additive manufacturing technologie voor medische, dentale, voedsel en high-tech/aerospace toepassingen. De Additive Manufacturing programma’s richten zich met name op het ontwikkelen van machineconcepten voor de beheersing van materiaal- en producteigenschappen, multi-materiaal technologieën, verhoogde productiviteit (groot en snel), en nieuwe functionaliteit (embedded electronics).

Flexible & Free-form Products
Contact

dr. ir. Jan Pieter Maurice

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.