Ons werk

Materialen voor de hightechindustrie

De hightechindustrie richt zich steeds meer op miniaturisatie, complex gevormde producten en multifunctionele materialen. Hiervoor is innovatie nodig op het gebied van productie en verwerking van materialen en kwalificatie van het materiaalgedrag in eindproducten. Ten behoeve van de industrie, combineert TNO haar competenties om de ontwikkeling van complexe, betrouwbare en kosteneffectieve producten mogelijk maken en te optimaliseren.

Voor de ontwikkeling van nieuwe materialen en toepassingen zijn de volgende expertises beschikbaar:

  • Dunne-film depositie-technologie richt zich op de ontwikkeling van innovatieve en schaalbare technologie voor dunne laag / coatings depositie op grote oppervlakken, waaronder revolutionaire productieapparatuur voor dunnefilm zonnecellen.
  • Responsieve materialen en coatingtechnologie richt zich op materialen en processen voor natchemische coatings, nanostructurering waaronder ontwerp, synthese en karakterisering van nanodeeltjes en responsieve polymeren.
  • Materialen voor geïntegreerde producten richt zich op productontwikkeling met de juiste ingebouwde betrouwbaarheid door inzet van unieke fysische experimenten ondersteund met computermodellen en optimalisaties.
  • Apparatuur voor Additive Manufacturing (3D-printen) richt zich op de ontwikkeling van technologie en concepten voor extreem nauwkeurige machines voor 3D-printen en laagsgewijze materiaaldepositie.

Bilaterale samenwerking

TNO gebruikt zijn expertise op het gebied van materiaalgedrag, productie- en procestechnologie en productbetrouwbaarheid om samen met bedrijven en andere onderzoeksorganisaties te werken aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en een kortere time-to-market. De industriële partners waarmee TNO werkt aan de ontwikkeling van materiaaltoepassingen zijn actief binnen hightechmarkten zoals die voor zonnecellen, medische apparatuur, 3D-printtechnologie, halfgeleiders, geavanceerde materialen, automobiel en verlichting.

Shared Research Programma's

TNO initieert en neemt deel aan gezamenlijk onderzoek. Teams afkomstig uit het bedrijfsleven en van onderzoeksorganisaties werken samen binnen programma's voor de gezamenlijke ontwikkeling van materialen, processen, apparatuur en toepassingen. Voorbeelden van dergelijke gezamenlijke onderzoeksprojecten zijn:

Contact

dr. ir. Jan Pieter Maurice

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.