Ons werk

3D-sensor zorgt voor foutloos produceren

‘Echt warm word ik als ik zie dat een TNO-uitvinding impact heeft. Dat geldt zeker voor onze 3D-sensor die ervoor zorgt dat er geen afval wordt geproduceerd.’ System Engineer Rob Snel noemt zich de stuurman van de 3D-sensor. Die sensor is ontwikkeld in het kader van het Europese MEGaFIT-project, waarin vijftien partners van 2012 tot en met 2014 hebben samengewerkt. Philips en Siemens waren daarbij.

De afkorting MEGaFIT staat voor “Manufacturing Error-free Goods At FIrst Time”. ‘Het ging om het sluiten van een kwaliteitslus,’ zegt Snel, ‘waarin we via een feedbacksysteem werkten aan het verminderen van de uitval van gestanste, metalen producten. De 3D-sensor is essentieel in dit project en kan in een recordtempo - twee stansproducten per seconde - elk product tot een micrometer nauwkeurig meten. De meetgegevens worden onmiddellijk teruggekoppeld naar de stansmachine. Afwijkingen worden meteen gecorrigeerd, zodat opeenvolgende gestanste producten gegarandeerd voldoen aan zeer nauwe toleranties. “Rework” en verspilling van grondstoffen kun je zo vermijden.’ De 3D-sensor (zo groot als een anderhalve literfles cola) zit in-line aan de stansmachine vast en kan ondanks de ruige omstandigheden toch snel en uiterst nauwkeurig meten: duizend keer sneller dan vroeger.

Snel is nu in onderhandeling met een Nederlands MKB-bedrijf over de productie van deze 3D-sensoren. ‘Dit MKB-bedrijf gaat de sensoren ook verkopen en service verlenen. De sensor is geen standaard product; voor elk industrieel productieproces kan hij worden aangepast. Samen met de toekomstige producent zijn we nu in gesprek met belangstellende bedrijven in de automotive branche, staal- en de halfgeleiderindustrie, en producenten van consumentengoederen en medische producten.’

De 3D-sensor en het hele MEGaFIT-programma vallen onder het programma “Smart Industry”. Snel: ‘Bekijk de site www.smartindustry.nl maar: het streven om de Nederlandse industrie en economie te versterken door maximaal gebruik te maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen in IT en sensoren zodat deze efficiënter, flexibeler, kwalitatief beter en “taylor made” kan produceren. Snap je nu mijn warme gevoel voor die sensor?’

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.