Ons werk

Sensorsysteem op basis van glasvezel

TNO ontwikkelt gespecialiseerde sensorsystemen op basis van glasvezel, die kunnen worden ingezet in situaties waarin andere sensingtechnieken niet voldoen. De glasvezelsensing-experts van TNO maken bij het ontwikkelen van toepassingen gebruik van de intrinsieke eigenschappen van glasvezel, zoals ongevoeligheid voor elektromagnetische storingen, een laag gewicht, een klein formaat en corrosiebestendigheid.

Op deze foto zijn twee miniatuurdruksensoren op basis van glasvezel als voorbeeld weergegeven. Het kleine formaat is geoptimaliseerd voor in vivo drukmeting, terwijl het ontwerp van het sensorsysteem van TNO (d.w.z. sensor, uitlezing en algoritmes voor dataverwerking) een zeer hoge drukgevoeligheid mogelijk maakt.

Uniek inzicht in chemische, biologische en industriële processen

Met sensortechnieken op basis van glasvezel krijgen onze klanten inzicht in hun chemische, biologische en industriële processen. Dit inzicht maakt sturen van processen mogelijk, en resulteert in een verhoogde productiecapaciteit waarbij de kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd is. Bij het meten met glasvelzensoren wordt gebruikgemaakt van de interactie tussen licht en de omgeving, waarbij het licht door middel van een glasvezel naar het meetpunt wordt geleid.

Naast een compact formaat en het gebruik van een lichtgewicht glasvezel biedt meten met glasvezelsensoren nog een aantal voordelen:

  • uniek optisch multiplexvermogen, zodat een groot aantal glasvezelsensoren kan worden geadresseerd en uitgelezen met een zo klein mogelijk aantal hoofdvezels, e.g. een enkele glasvezelkabelkan tientallen sensoren gelijktijdig via eenzelfde galsvezelkabel uitlezen.
  • intrinsiek veilig in omgevingen met ontploffingsgevaar
  • een ongeëvenaarde gevoeligheid en dynamisch bereik
  • bestand tegen hoge temperaturen, druk en corrosie
  • geen risico op elektromagnetische interferentie (EMI)

Dankzij deze unieke eigenschappen, die conventionele (elektronische) sensoren niet hebben, wordt er een scala aan nieuwe, gespecialiseerde toepassingen mogelijk.

Wat kan sensing op basis van glasvezel voor u betekenen?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst de diverse parameters bekijken die met glasvezel kunnen worden gemeten: Versnelling, Trillingen, Temperatuur, Vervorming, Druk, Vorm, Stroomsnelheid, Magnetisch veld, Vloeistofpeil, Dichtheid, Viscositeit, Vochtigheidsgraad and Chemische samenstelling. TNO ontwikkelt maatoplossingen voor meetproblemen die perfect aansluiten op uw behoeften op dit gebied. Wij verzorgen het complete systeem, van sensor tot verwerkingsalgoritme. De ontwikkeling van het sensorsysteem wordt afgesloten met een prototype, waarna wij een adviserende rol spelen bij de productie van de eerste serie van het sensorsysteem. Wij bieden onze klanten ongeëvenaarde oplossingen voor sensing:

  • Efficiënte optimalisering van de productieprocessen in real time
  • Een betrouwbaarder systeem met een betere beschikbaarheid
  • Inzicht in industriële, chemische of biologische processen

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.