QuTech: quantum-computing en quantum-internet

QuTech is een centrum voor geavanceerd onderzoek op het gebied van quantum-computing en quantum-internet en is een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO. Het QuTech expertisecentrum richt zich op wetenschappelijke uitdagingen en technologische problemen in samenwerking met industriële partners. Quantumtechnologie zal in de toekomst steeds belangrijker zal worden. QuTech is koploper als het gaat om R&D op het gebied van quantumtechnologie.
Viering van de Qutech-Microsoft samenwerking

De tweede quantumrevolutie

Quantumtechnologie wordt wel beschouwd als de grondslag voor de ‘tweede quantumrevolutie’. De eerste quantumrevolutie was het verkrijgen van inzicht in, en toepassen van, natuurwetten op microscopisch niveau, wat baanbrekende technologieën heeft opgeleverd zoals de transistor, solid-state verlichting, lasers en GPS. Nu leidt ons vermogen om tot nu toe onbenutte quantumeffecten in speciaal ontwikkelde systemen en materialen te gebruiken tot een tweede revolutie. Schijnbaar fundamentele beperkingen van quantumsystemen zijn onlangs overwonnen. En hoewel er significante uitdagingen overblijven, en daarmee gelegenheid tot verdere wetenschappelijke doorbraken, hebben we nu het punt bereikt waarop de quantumwetenschap klaar is voor technologische toepassingen. De quantumwetenschap bevindt zich in een overgangsfase tussen universitair onderzoek en toegepaste technologie en TNO is ervan overtuigd dat de ontwikkelingen op dit gebied kansen bieden voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Organisatie

QuTech is georganiseerd volgens roadmaps. Momenteel heeft QuTech drie wetenschappelijke roadmaps (Fault-Tolerant Quantum Computing, Quantum Internet and Networked Computing en Topological Quantum Computing) en een roadmap voor samenwerking en techniek (Shared Development). Binnen de roadmap voor Shared Development (SD) worden technologische ontwikkelingen beheerd voor de drie wetenschappelijke roadmaps van QuTech. Daarnaast faciliteert de SD-roadmap de vermarkting van quantumtechnologie (technologie-push) en geeft de externe partijen die de beschikking willen krijgen over de meest geavanceerde quantumtechnologie toegang tot QuTech (technologie-pull). TNO levert een bijdrage aan alle vier de roadmaps door technische ondersteuning, productieondersteuning en managementondersteuning te bieden en generieke technologische oplossingen en pre-prototypes te ontwikkelen en te realiseren.

Bestuur

• Interim wetenschappelijk directeur: Ronald Hanson
• Algemeen directeur: Kemo Agovic

Roadmap directeurs

• Lieven Vandersypen/Leo DiCarlo (Fault-Tolerant Quantum Computing)
• Stephanie Wehner (Quantum Internet and Networked Computing)
• Michael Wimmer (Topological Quantum Computing)
• Garrelt Alberts (Shared Development)

Bezoek de QuTech website

Lees meer over onze focus topics

Ga naar QuTech.nl
Nieuws

Probeer Quantum Computing met Quantum Inspire

10 september 2018
Voor diegenen die altijd al quantum computing hebben willen proberen heeft QuTech Quantum Inspire gelanceerd. Dit quantum computerplatform is ontworpen om uw eerste stappen in de fascinerende wereld van... Lees verder
Nieuws

Doorbraak in control-systeem maakt de weg vrij voor grootschalige quantum computers

26 september 2017
Toekomstige quantum computers vertonen met een toenemend aantal qubits een exponentiële toename in computerkracht. Omdat het aansturen van grote aantallen qubits zeer complex is, is het benutten van deze... Lees verder

Semiconductor Equipment
Contact

Drs. Garrelt Alberts

  • Pulsim
  • Stromingsleer
  • Warmteoverdracht
  • Vloeistof
  • HVAC
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.